Утре от 9 часа ще бъдат посрещнати мощите на Светия

...
Утре от 9 часа ще бъдат посрещнати мощите на Светия
Коментари Харесай

Ценни мощи идват в столичния храм „Света Петка“

Утре от 9 часа ще бъдат посрещнати мощите на Светия кръст Господен, на Света Петка и на Света Екатерина в столичния храм „ Света Петка “ в квартал „ Орландовци “. В момента те се съхраняват в Софийската митрополия, само че са подарък от Доростолска епархия, изясни отец Петър Христов.

„ В нашия храм нямахме свети мощи и изпратихме молба до управлението на Доростолска епархия, която отпред с краткотрайно управляващия  я  митрополит Антоний откликна на молбата ни. Те ще бъда сложени в специфична мощехранителница и ще бъдат изложени за поклонение в храма  „ Света Екатерина “, намиращ се в същия двор. Ценен подарък за празника от неизвестен ктитор е и икона на Света Петка, зографисана от гръцки занаятчия “.

Тържествената литургия ще бъде отслужена от Негово преосвещенство Белоградчишкия свещеник Поликарп - викарий на Софийската епархия, в съслужение с нейния протосингел  Василий и храмовото духовенство. След нея ще бъде осъществен водосвет и разкриване на новопостроения енорийски център към храма. В него ще има  неделно учебно заведение, магерница и игуменарна. Три стаи ще бъдат предоставяни гратис на духовници от провинцията, които са пристигнали по персонални или служебни каузи в столицата. Храмът бе освежен напълно през последните години, а на 1 юли 2019 година в храма бе посрещната чудотворната икона " Св. Богородица Скоропослушница “, която е направена в Света гора от монаси в манастира Дохиар.

А на 24 ноември  2018 година в двора й  бе осветлен и храмът „ Света Екатерина “. Утре и доста църкви в България, носещи името на Света Петка Българска, ще отбележат своя храмов празник.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР