Утре, 9 октомври, отбелязваме Европейския ден на и трансплантацията на

...
Утре, 9 октомври, отбелязваме Европейския ден на и трансплантацията на
Коментари Харесай

Повече от 1000 българи чакат за трансплантация

Утре, 9 октомври, означаваме Европейския ден на и трансплантацията на органи.

Тази година мотото на Европейския ден на органното донорство и трансплантацията е „ Просто кажи „ Да! “. Нека хората схванат, че подкрепяш донорството! “, като задачата е повече жители да получат информация за смисъла и смисъла на донорството и трансплантацията, оповестиха от пресцентъра на Министерство на здравеопазването.
 Поставят второ изкуствено сърце на млад мъж, чакащ трансплантация Поставят второ изкуствено сърце на млад мъж, чакащ трансплантация
Следващата седмица 23-годишният Йордан Пенчев, който от година чака трансплантация, ще претърпи интервенция по слагането на второ изкуст...

Към момента 1016 български жители живеят с вярата да получат орган, който да им разреши да водят естествен живот. Чакащи за присаждане на бъбрек са 899 души. От трансплантация на черен дроб се нуждаят 42 български жители, от сърце – 44 души. Белодробна трансплантация чакат 21 наши сънародници. От трансплантация на панкреас се нуждаят 9 души, а на тънки вътрешности – един човек.

Според настоящото в България законодателство всяко лице над 18-годишна възраст може да бъде евентуален донор на органи, в случай че приживе документално не е изразило своето противоречие. Лице под 18 години може да бъде донор на органи единствено с документално единодушие на своите родители, настойник или аставник.

Един донор може да избави 8 човешки живота посредством донорство на органи и да усъвършенства живота на до 100 души посредством донорство на тъкани!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР