Устойчива електрическа мобилност може да има само при добра рентабилност

...
Устойчива електрическа мобилност може да има само при добра рентабилност
Коментари Харесай

Car Tech: Софтуерни апликации за управление на електрически автомобили е следващата стъпка за производителите на коли

Устойчива електрическа подвижност може да има единствено при добра доходност

Автомобилният свят е изправен пред най-голямата смяна от десетилетия насам, а последните две години прибавиха спомагателни провокации пред бранша, част от които не престават. Недостигът на микрочипове е, може би, най-сериозното от тях. Очаква се международната автомобилна промишленост да загуби към 210 милиарда $ продажби единствено за 2021 година. В същото време съгласно някои изследвания всяка година електронните съставни елементи в колите ще се усилват с 15%. Това изясни изпълнителният шеф на световната инженерна компания Melexis Марк Бирон по време на автомобилната конференция Car Tech от поредицата Tech 21 на Bloomberg TV Bulgaria.

Според Бирон електрификацията и самостоятелното ръководство ще усили електронното наличие в колите и в този смисъл зеленият преход може да се одобри по едно и също време като предизвикателство и като опция.

" Предизвикателство, тъй като електрификацията на колите идва с нови приложения. Това значи, че ще би трябвало да приспособяваме портфейла си за тях ", разяснява специфичният посетител от Белгия и добави: " Това е и фантастична опция за Melexis, тъй като всички тези промени идват с доста повече електронни съставни елементи в колата. Например през днешния ден имаме приблизително по 13 чипа на Melexis във всяка кола.

Бирон беше безапелационен, че точни прогнози за това по кое време ще завърши рецесията с доставките на полупроводници не могат да се вършат, само че неговата догадка е, че през 2022 година доставките на чипове ще се възстановят.

Тепърва обаче следва огромната промяна в промишлеността. Промяната от мотори с вътрешно горене към електрически автомобили постанова фирмите да се приспособяват към новите условия на пазара. Тяхната дарба да се трансформират е основна за оцеляването им и последващото развиване, безапелационни са Константин Конов, ръководещ шеф, и Динко Русев, Инженеринг шеф, Bosch Engineering Center Sofia.
„ Bosch е внедрил нововъведения, които сами по себе си трансформират промишлеността. Достатъчно е да споменем свещите в колите, дизеловите мотори и в последно време системите с изкуствен интелект ", подсети Конов.

" Устойчива електрическа подвижност може да има единствено там, където има задоволително добра доходност. Ако някой се пробва, за дълъг интервал от време, да осъществя електрическа подвижност въз основата на субсидии - това е обречено на крах ", изясни и Александър Миланов, шеф на BMW Group България. Той добави, че software update over the air варианти, които да се употребяват посредством право на употреба на избрани пакети, е също забавна тематика и предстоящ бранш, върху който мислят.
" Достатъчно е да погледнем телефоните си и да забележим какъв брой от приложенията, които употребяваме са платени за избран период от време. По същия метод и функционалностите на автомобила, които могат да се дефинират посредством софтуери приложения, ще бъде услуга, която производителите на коли ще оферират на потребителите ", сподели Миланов.

Другата позиция - тази на автомобилния дилър, в студиото на Car Tech показа и новият изпълнителен шеф на един от най-големите и одобрени автомобилни дилърства в страната M Car Group Недялко Недялков.

Според него финансирането е в действителност фундаментална част за автомобилният бизнес и е основно за развиването на бранша в България. През последните години се вършат много съществени стъпки в тази посока, разяснява той.

Паралелно с въпросите за финансирането, построяването и потреблението на електронни коли, в студиото на Car Tech по Bloomberg TV Bulgaria беше наранена и друга също толкоз значима тематика - за нуждата от зарядна инфраструктура за електрически автомобили.

По думите на Ангел Димитров, който дава отговор за зарядната инфраструктура за EV и UPS в ABB, това е съществено предизвикателство. " Най-големият проблем пред всеки, който реши да построи зарядна инфраструктура е да се откри съответна локация. Тя би трябвало да бъде атрактивна и комфортна за хората, с цел да я употребяват. Тази локация би трябвало да има и нужната мощ ", разяснява той.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР