Установиха кое предпазва от тежко боледуване на новия щам. Учени

...
Установиха кое предпазва от тежко боледуване на новия щам. Учени
Коментари Харесай

Това ДНК убива вируса! Откритието

Установиха кое защищава от тежко боледуване на новия вариант. Учени идентифицираха характерен генен вид, който защищава от тежка зараза с Ковид-19, заяви електронното издание " Юрикалърт ", представено от Българска телеграфна агенция.

Международното мета-проучване е ръководено от откриватели от института " Каролинска " в Швеция.

Изследователите съумяват да посочат генния вид, като учат хора с друго родословие. Според тях това демонстрира какъв брой е значимо провеждането на клинични изпитвания, включващи участници с друг генезис.

Предишни изследвания на хора с европейски корени откриха, че при тези, носещи избран ДНК сегмент, има 20 % по-нисък риск от тежко преболедуване на новия ковид. Този сегмент е завещан от неандерталците при към половината от всички хора отвън Африка.

За да разпознава този характерен генен вид, научният екип от института " Каролинска " търси хора, носещи единствено елементи от ДНК сегмента. Тъй като наследството на неандерталците е зародило след античната миграция от Африка, учените виждат капацитет да се съсредоточат върху хора с африкански корени, които не са свързани с неандерталците, и затова са с по-голямата част от този ДНК сегмент.

Според откривателите разновидността на защитния ген (rs10774671-G) дефинира дължината на протеина, кодиран от гена OAS1. Други изследвания демонстрират, че по-дългият вид на протеина е по-ефективен против SARS-CoV-2 - вирусът, причиняващ Ковид-19.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР