Успешно приключи проектът Повишаване на транспортната безопасност в общия българо-румънски

...
Успешно приключи проектът Повишаване на транспортната безопасност в общия българо-румънски
Коментари Харесай

България и Румъния изградиха аварийно-спасителни центрове по река Дунав

Успешно завърши планът „ Повишаване на транспортната сигурност в общия българо-румънски сектор на река Дунав, посредством възстановяване реакцията при бедствени обстановки чрез трансгранично съдействие “ – Danube Safety Net.

Това бе регистрирано по време на заключителната среща, която се организира в град Русе в интервала 6-7 октомври 2022 година

Проектът Danube Safety Net е добър образец за дейно съдействие, ориентирано към постигането на по-високо равнище на транспортна сигурност, както и реализиране на националните и европейски цели в региона на вътрешните водни пътища.

По плана са построени Аварийно-спасителни центрове в България и Румъния. Те ще подкрепят ИА „ Морска администрация “ и Румънската морска администрация в осъществяване на техните отговорности, осигурявайки нужните осведомителни запаси, техническа подготвеност и съоръжение.

Разработен е и План за деяние за осъществяване на взаимни интервенции по търсене и избавяне на двете партниращи си институции, в общия българо-румънски сектор на река Дунав. Той включва ясно открити правила, правила, периоди, условия, пълномощия и способи за реакция на всеки от сътрудниците. В рамките на плана е доставено и нужното съоръжение на двете морски администрации.

Участниците в срещата разискаха и бъдещи взаимни дейности, както и опциите пред двете морски администрация за обезпечаването на по-добра плавателност и сигурност по реката, която е значима европейска плавателна артерия и е част от главния транс-европейски транспортен кулоар Рейнско-Дунавски.

***

Проектът „ Повишаване на транспортната сигурност в общия българо-румънски сектор на река Дунав, посредством възстановяване реакцията при бедствени обстановки чрез трансгранично съдействие “ с акроним Danube Safety Net, се извършва по Програмата за трансгранично съдействие ИНТЕРРЕГ V-A Румъния-България 2014-2020 година Основната му цел е да увеличи равнището на транспортната сигурност по протежението на общия българо-румънски сектор от р. Дунав. Партньори по плана са Румънската морска администрация и Изпълнителна организация „ Морска администрация “, която е и водещ сътрудник. Общият бюджет на плана е 5 699 612 евро, от които 85% се дават от Европейския фонд за районно развиване, а останалите 15% са национално съфинансиране.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР