Усилията за създаване на химери между хора и животни подновяват

...
Усилията за създаване на химери между хора и животни подновяват
Коментари Харесай

Първата химера между човека и маймуна предизвиква безпокойство сред учените

Усилията за основаване на " химери " сред хора и животни възобновяват етичен спор , след известия, че учени са основали маймунски ембриони, съдържащи човешки кафези . " Химера " е организъм, чиито кафези идват от два или повече " индивида ", думата произлиза от звяр в гръцката митология, който е лъв, коза и змия, оповестяват " Айриш Таймс " и " Гардиън ".

Испанският вестник El Pais, твърди, че екип от откриватели , управителен от проф. Хуан Карлос Изписуа Белмонте от Института Салк в Съединени американски щати, са основали химери маймуна-човек . Изследването е извършено в Китай " с цел да се избегнат правни проблеми ", съгласно информацията.

Химерите се преглеждат като евентуален метод за справяне с неналичието на органи за трансплантация , както и проблеми с отхвърлянето на органи. Учените считат, че органите, генетично съчетани с избран човешки реципиент, могат един ден да се отглеждат в животни. Подходът се основава на взимане на кафези от възрастен човек и препрограмирането им , с цел да се трансфорат в стволови кафези , които могат да основат всевъзможен тип кафези в тялото. След това се слагат в ембрион на различен тип.

Проф. Изписуа Белмонте и други учени преди този момент са съумели да произведат както свински ембриони, по този начин и овчи ембриони, които съдържат човешки кафези , макар че пропорциите са дребни: в последния случай откривателите считат, че единствено една клетка на 10 000 е била човешка. Химери от свине и овце-хора са частично привлекателни, тъй като прасетата и овцете имат органи с подобаващ размер за трансплантация на хора .

Подробностите за работата са нищожни: проф. Изписуа Белмонте и сътрудниците му не дават отговор на претенции за коментар.

Въпреки това Алехандро Де Лос Анджелис, от катедрата по психиатрия в университета Йейл , разяснява, че евентуално се създават химери от маймуни и хора, с цел да се изследва по какъв начин да се усъвършенства делът на човешките кафези в такива организми . " Създаването на химери човек-маймуна би могло да ни научи по какъв начин да вършим химери от човек-прасе с вярата да създадем органи за трансплантация. Това би могло да ни научи кои типове стволови кафези би трябвало да използваме или други способи за възстановяване на това, което се назовава " равнища на човешки химеризъм " в прасетата. "

Де Лос Анджелис показва, че както при предходната работа с свине и овце, химерите човек-маймуна е позволено да съществуват единствено няколко седмици - т.е. преди органите фактически да се образуват .

Проф. Робин Ловел-Бадж, биолог от лондонския институт Франсис Крик е склонен, " не мисля, че е изключително притеснително във връзка с етиката , тъй като не съществуват задоволително дълго, с цел да имат нервна система или да се развият по някакъв метод - това е в действителност просто кълбо от кафези ".

Но той добавя, че в случай че се разреши на химери да се развиват по-нататък, това може да провокира безпокойствие . " Как ограничавате приноса на човешките кафези единствено към органа, който желаете да извършите? Ако това е панкреас, сърце, или бъбрек, тогава това е добре, в случай че съумеете да го извършите. Но в случай че позволите на тези животни да преминат през целия път и да се родят , в случай че имате огромен принос към централната нервна система с човешки кафези, тогава това явно става проблем . "

Новината за фантазия маймуна-човек идва малко откакто е обявено, че японски откриватели като проф. Хиромицу Накаучи получават държавна поддръжка за основаване на химери мишка-човек .

През март Япония анулира възбрана за такива ембриони да не се развиват след 14 дни и да се вграждат в матка, което значи, че тези химери могат, в случай че бъде обещано позволение за опит, да бъдат продължени. Проф. Накаучи разяснява, че към момента не възнамерява да развива химери на човек и мишка .

Проф. Ловел-Бадж добавя, че е доста малко евентуално животните да имат човешко държание , само че може да не се държат като " естествени " гризачи .

" Така че има някои въпроси , свързани с хуманното отношение към животните, както и етичните въпроси, когато се основава нещо по-човешко . Ясно е, че в случай че някое родено животно има аспекти на човешкия образ, лице, ръцете, кожа, допускам, въпреки и да е научно доста забавно, хората може да се разстроят малко от това. "

Де Лос Анджелис и сътрудниците му допускат, че фантазия на маймуна-човек може на доктрина да даде нови способи за проучване на неврологични и психиатрични болести при хора .

" На доктрина, за болести, при които моделите на примати не са задоволително положителни, основаването на химери човек-маймуна би могло да обезпечи по-добър модел за мозъчни болести ", изяснява той и добавя, че във връзка с Алцхаймер, повече от 150 проучвания са се провалили за 20 години , евентуално заради липса на добър модел на болестта .

Един вероятен метод за проучване на мозъка е, че маймунският ембрион може да бъде генетично изменен и по-късно инжектиран с човешки стволови кафези, тъй че част от мозъка, да вземем за пример хипокампуса, да се състои единствено от човешки кафези . Подобен метод преди този момент е употребявал проф. Изписуа Белмонте и сътрудниците му за развъждане на панкреас на плъхове вътре в мишка.

" Ако просто размените хипокампуса, това не значи, че в този момент ще имате човешки работещ мозък . Може да има малко по-добри мемоари или малко по-различни мемоари - само че те няма да имат човешка мозъчна кора, което в действителност ни прави хора ", добавя проф. Ловел-Бадж.

" Еволюционното разстояние сред хората и маймуните се простира на 30-40 милиона години , тъй че не е ясно дали това е допустимо . Тази разлика е по-голяма от 10-те милиона години сред мишки и плъхове, а даже успеваемостта на основаване на цялостни химери мишки-плъхове е много ниска ", изяснява Де Лос Анджелис.

Макар че маймунски мозъци да станат по-човешки е алена линия за някои, в някои връзки тя към този момент е пресечена . През април учени в Китай разгласяват изследване, в което те настояват, че са въвели човешки мозъчен ген в маймуни , като животните демонстрират характерности, в това число по-добра краткосрочна памет и по-кратко време на реакция . Тези животни не са химери, само че е ясно, че се доближават нови граници.

Проф. Ловел-Бадж разяснява, че счита за допустимо да се получи утвърждение за развиването на химери от хора-маймуни за проучване на част от централната нервна система, само че ще отнеме известно време.

" Във Англия всяко предложение за основаване на химери от човек-маймуна би трябвало да бъде доста обосновано и ще би трябвало да премине през доста сложен развой. Сигурен съм, че всяко предложение за прекосяване напряко към живи химери няма да получи утвърждение във Англия и евентуално и в Япония ".
 Учени от Йейл съживиха клетъчна интензивност в мозъка на умряло прасе
Учени от Йейл съживиха клетъчна интензивност в мозъка на умряло прасе

Търси се лекуване за мозъчни увреждания и се повдигат въпроси за мозъчната смърт
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР