Усилено ремонтираме десетки улици и площади, транспортни връзки и паркове,

...
Усилено ремонтираме десетки улици и площади, транспортни връзки и паркове,
Коментари Харесай

Старата казарма ще стане зеленото сърце на Ловеч


Усилено ремонтираме десетки улици и площади, транспортни връзки и паркове, споделя кметът Корнелия Маринова Още 33 млн. европейски пари влизат по планове в общината Георги Христов с концерт на площада за празника на Ловеч Градът ни хубавее, има нови вложители и фабрики, по-чист въздух и богат културен плакат Строим параклис на мястото на злокобния комунистически концлагер „ Слънчев бряг “
- Г-жо Маринова, мотото на акцията на в. " Стандарт " е " 10 аргументи да остана в моя град ". Бихте ли показали главните претекстове на младежите да остават в своя Ловеч?
- По метода, по който е подложен въпросът, проличава, че гледате на Ловеч от външната страна. Ние не се питаме за какво да остана в Ловеч, а за какво сме в Ловеч и какво още можем да създадем за него. Ако един човек реши да пътува или работи другаде по света, никой не може да го спре. Живеем в свободен свят.  Едни отиват, други се връщат. Тези, който се връщат да работят или живеят тук, употребяват същата независимост. Мога единствено да ви кажа, че Ловеч като приблизително огромен град, подреден и стилен, с красива природа и исторически забележителности, има доста преимущества. Това е град, където за 10 минути можеш да стигнеш от центъра до най-крайния квартал. Затова ние желаеме да създадем по този начин, че в последна сметка да сменим отношението към града. Това ще е една знаменателна крачка напред – да променим парадигмата, хипотезата, в която се мисли за Ловеч. Досега тя бе – това един западащ град, тук нищо не се случва, хората бягат, тъй като нямат работа. Вашето мото е в остарялата догадка. Ние се трудим за друго – градът се развива, обновява. Има нови вложители и фабрики, градът хубавее, имаме по-чист въздух и природа, плакат с богати културни събития. Как може да не искаш да живееш в подобен град?
- Един от най-значимите обществени планове през тази година в Ловеч е преустройството на Старата казарма в центъра на града в парк. Каква е визията на общината за този нов зелен оазис, която би трябвало да бъде претворена и в оповестения конкурс за архитектурна идея?
- Преустройството на остарялата казарма е значим обект. Затова неговата визия се взема решение обществено и транспарантно, както всички други сходни обекти. Имаше публично допитване, основана е комисия, разгласен бе анонимен  конкурс, на който са подадени 10 плана. Комисията ще дефинира кой е най-хубавият.  Надяваме се, че ще е този, който най-пълно дава отговор на нашите условия. А те са да стане обичано място за културни и спортни прояви, за отдих и просвета. Да бъде обичано място на млади и остарели – това е едно зелено сърце в центъра на града. Бъдещият гpaдcĸи пapĸ би трябвало да е c мнoгoфyнĸциoнaлни зoни c oтĸpити cцeни, cпopтни плoщaдĸи, ĸътoвe зa oтдиx и дpуги. Така остарялата казарма ще стане пpeдпoчитaнo мяcтo зa oтдиx и paзвлeчeния. Трябва да се знае, че съглacнo дeйcтвaщия Πoдpoбeн ycтpoйcтвeн плaн ĸaзapмeният тepeн c плoщ 67 000 ĸв. м  e oтpeдeн „ зa пapĸ “ и за нищо друго.
- Кои са другите по-важни планове, които ще финализирате или стартирате в последната година от вашия мандат?
- Общината сега извършва общо 11 плана по три оперативни стратегии. Само по Оперативна програма „ Региони в напредък “ 2014-2020 година са девет. Проект „ Приеми ме 2015 “  обезпечава грижа за деца с увреждания, деца, жертви на принуждение или трафик, непридружени бежанци, като различна форма за развъждане на деца в риск в фамилна среда. По Оперативна програма „ Добро ръководство “ 2014-2020г. се работи по план " Осигуряване действието на Областен информативен център - Ловеч ", посредством който се дава достъп и разпространение на информация за опциите за финансиране по европейските фондове. Има подписан контракт и по Оперативна програма „ Региони в напредък “ за план за поддръжка за деинституционализация на обществените услуги за възрастни и хора с увреждания за 569 980 лева Усилено се ремонтират десетки улици и площади, транспортни връзки и паркове в града. Само в кв. „ Дикисана “, който не е ремонтиран от десетилетия, се асфалтират над 10 улици. В различен краен квартал - „ Гозница “ – също се влагат много средства – актуализирана детска градина, учебен физкултурен салон, улици, обществени услуги. Само през 2018 и началото на тази година нашите чиновници работят по 72 контракта за строителство на стойност почти 24 млн. лв.. Това са към 100 обособени обекта. По линия на енергийната успеваемост има контракти за още над 9 млн. лв.. На процедура в общината влизат 33 млн. лв., а това е съвсем още един бюджет, в случай, че стартовата финансова рамка на бюджета  през 2019 година е 45 млн. лв..
- " Неправителствени организации - сътрудник и поръчител за намерено ръководство в област Ловеч " - по този начин се назовава един упорит цивилен план във вашия район. Какво е сега гражданското присъединяване в процеса на образуване и взимане на най-важните решения на общината и контрола върху тяхното осъществяване и по какъв начин може да се засилва?
- Това е единствено един от гражданските планове, на които разчитаме да образуват проблеми и да дават решения. Ще посоча още плановете на Сдружение „ Знание, на Сдружение „ Граждански начинания “, на Фондация „ Център Отворена врата “, на която предоставихме база в кв. Вароша “. Това е неправителствена организация за психосоциална поддръжка на дами и деца, жертви на принуждение. Ние работим взаимно и сполучливо с неправителствените организации.
- Неотдавна по ваше предложение локалният парламент на ловчалии взе едно знаково решение - за създаване на мемориален комплекс в памет на жертвите на тоталитарния режим на мястото, където се е намирал злокобният комунистически концлагер „ Слънчев бряг “ (1959 – 1962). Кое ви накара да извършите това предложение, което в полза на истината хората чакаха от вашите прародители още при започване на демократичните промени?
- През последните три години Община Ловеч поредно организира политика на обективно отношение към близкото минало. Оказва се, че в пет следващи мандата предходните ловешки кметове не стъпиха нито един път на това историческо  място. Истината за концлагера беше неглижирана, премълчавана, натикана в килера от локалната власт. Ние обаче желаеме да покажем историята на Ловеч в цялата й цялост, без подправяне и премълчаване. Изграждането на мемориален комплекс е едно по-мащабно и изцяло решение. Първата крачка е слагането на параклис, за който към този момент са гласувани 20 000 лв. в бюджета. Освен това ние имаме доста други събития, свързани с концлагера, с процеса и механизма по какъв начин да преодолеем контузиите от комунистическия гнет. Тук се включват кръгли маси със експерти,  изложения, прожекции на филми и други.
- Как отеква в страната сагата за евтините жилища на политиците във висшия ешалон?
- Тази обстановка е от рода „ Когато гръм удари в София, по какъв начин ехото отеква в провинцията “, в случай че ми е разрешено да преразказвам едно класическо заглавие. Ехото е в субективните усещания на нашите жители. Но аз нямам съответни сигнали и локални начинания като публичен отзив от този случай. Хората се осведомят от медиите за тези неща. Подобен случай тук няма, за нашата администрация сигурно. Защото работим транспарантно и намерено, има регистри, има заявления за имотното положение – всичко е проверимо и ясно.
- Опасявате ли се от сходни кавги в община Ловеч преди локалните избори?
- Сигурно ще има опити за някакви скандални разкрития, подправени вести, изключително преди избори. Но както беше и до момента, те ще са безпочвени. За себе си мога да кажа, че каквото и да измислят нашите съперници като компромат, това ще е смешно и безуспешно. Цялата ми активност, моите събития, пътувания, срещи – това е обществено известно. Има доклади, има отговори на питания на общински съветници, има цивилен самодейност, има срещи с жителите. Ние сме на непрекъснат „ мониторинг “ на няколко опозиционни уеб сайтове и вестници, на групи във фейсбук. И тук благодаря на тези жители, които виновни и съзнателно сигнализират за нередности и проблеми. Следим всички сигнали, само че реагираме и отговаряме единствено на сериозните случаи. Даже понякога  доста по-бързо, в сравнение с реагират медиите. Например един вторник по една телевизия се появяват фотоси на паднали камъни на алеята „ Баш кладенец “, само че ние ги бяхме разчистили още в неделя. Подобни остарели вести ги пишем на сметката на медията, която не ревизира сигналите, а се доверява на един собствен фен. Така пада доверието в самото предаване, а не в общината, която си е свършила в точния момент работата. Същевременно би трябвало да кажа, че ние „ наследихме “ един огромен скандал с така наречен „ туристическо влакче “, което не работи и чийто „ маршрут “ минава през съда. Ще бъде куриозно сходни недомислия да се „ претоплят “ в този момент отначало и да се хвърля виновността върху нас, а не върху тези, които извършиха оня план.
- Като разлистите предизборните си обещания преди 4 години какъв е салдото сред свършеното и несвършеното?
- Считам, че ние поехме ръководството на общината с реалистична и амбициозна стратегия. Днес виждам, че към 70-80 % сме я изпълнили. Някои от обещаните обекти, като скейт площадка, пейнтбол игрище, нов басейн и прочие, не се осъществиха. Те са свързани с други обекти, планове и процеси и не могат да бъдат решени независимо. Но не сме се отказали от тях.
- Това е вашият първи мандат. От какво ще зависи решението ви да поискате още един път доверието на ловчалии?
- Нека отбележа, че сега работим общо по 26 строителни обекти, настрана асфалтираме, почистваме. Очакват се още 12 обекта да започват – саниране на здания, ремонт на улици. Това лишава доста време, изисква готовност на цялата администрация и компаниите. Ние сме още в този мандат и имаме още доста работа. Това е отговорът ми.  
- В навечерието сме на един от най-красивите християнски празници. Как ще го отбележите в Града на люляците?
- Всяка година празниците на Ловеч стават все по-големи и пъстри. Особено пролетните -   като Цветница, Великден и 11 май – Празник на града. Последните три години ние пренесохме част от тях на нови места, разширихме територията на празничното въодушевление – на три площада, по бул. „ България “ и най-много на територията на остарялата казарма. Така целият град чества. Доволни са жителите, които имат по-богат избор, удовлетворени са гостите и изпълнителите, които имат огромна сцена и аудитория, удовлетворени са и търговците, които тъй като имат шир и улеснен достъп.  Програмата е богата и е налична уеб страницата на общината  www.lovech.bg.
Готвим обичайните „ Люлякови музикални вечери “ при започване на май. Цветница ще приключи с концерт на Цветелина Янева, а на 11 май ще има на площада огромен концерт на Георги Христов.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР