Уругвайците са в очакване на финалните резултати от неочаквано оспорвания

...
Уругвайците са в очакване на финалните резултати от неочаквано оспорвания
Коментари Харесай

Уругвай в очакване на окончателните резултати от балотажа на президентските избори

Уругвайците са в очакване на финалните резултати от ненадейно оспорвания балотаж на президентските избори, в който претендентът, подсилен от обединената съпротива, завоюва минимална преднина пред ръководещия левоцентристки блок.

При преброени съвсем всички (без няколко хиляди) бюлетини рано тази заран, Луис Лакайе Поу от Националната партия "Бланко " запазваше преднина от близо 30 000 гласа (от към 2,3 милиона избиратели) пред Даниел Мартинес от ръководещата коалиция "Широк фронт ".

Хосе Аросена, ръководител на уругвайския Изборен съд, сподели, че още не може да разгласи спечелилия, тъй като "никога не е имало толкоз близки резултати ". Той добави, че окончателните резултати може би ще бъдат огласени в четвъртък, при което уругвайците останаха в очакване да видят дали ще бъде нанесен още един избирателен удар против клонящите вляво блокове в Латинска Америка.

Луис Лакайе Поу предвиждаше, че ще излезе победител и ще замести сегашния президент Табаре Васкес от "Широкия фронт " и по този начин ще бъде комплициран завършек на 15-те години левоцентристко ръководства в Уругвай.
"Резултатът е необратим ", сподели десноцентристкият политик пред множеството свои поддръжници, които скандираха: "Президент, президент! ". Мартинес отхвърли да се признае за надвит, като сподели, че чака крайните резултати.

В Уругвай се организира балотаж на президентските избори

Проучванията на настройките преди изборите сочеха солидна (не с дребна разлика) победа за Лакайе Поу. Джени Прибъл, асоцииран професор по политология в Ричмъндския университет в Съединени американски щати, съобщи, че близостта в резултатите акцентира известността на "Широкия фронт ". "Техните знакови политически начинания - разширение на публичното опазване на здравето, основаване на национална система за обществени грижи, тъждество в брака и заверка на абортите и канабиса, уголемяват правата на жителите и печелят за партията мощно утвърждение, сподели тя.

Според Прибъл сполучливият опит на "Широкия фронт " за постигане до гласоподавателите акцентира също неговата известност и акцентира възможните проблеми пред опозиционния претендент. "Всичко това свидетелства, че дори и Лакайе Поу да изтръгне победа, той ще се изправи пред мощна съпротива през своя мандат на поста ", споделя тя.

Засега Уругвай се разминава с бурни и от време на време партийни митинги, залели Чили, Боливия и неотдавна Колумбия. Неделните избори бяха спокойни и в празнична атмосфера, което бе маркирано от Васкес, до момента в който пускаше бюлетината си. " Всички уругвайци би трябвало да се усещат горди да са хора, каквито сме - уважаващи закона, уважаващи конституцията, уважаващи опозицията ", сподели той.

На първия тур през октомври Мартинес завоюва най-вече гласове, изпреварвайки Лакайе Поу с 39 против 29 на 100. Но противникът му събра в едно поддръжката на четири други партии, които бяха изхвърлени от изборите.
Лакайе Поу, 46-годишен правист и някогашен сенатор, е всичко друго, само че не и новобранец. Баща му е някогашният президент Луис Алберто Лакайе, а майка му е била сенатор. По време на акцията си той подлагаше на критика администрацията на сегашния президент Табаре Васкес за слабата стопанска система, като подсещаше на гласоподавателите, че равнището на безработицата е стигнало до 9,2 % и че през последните години са били изгубени над 50 хиляди работни места. Освен това той непрекъснато изтъкваше растящата престъпност в 3,4-милионната страна и обещаваше да понижи обществените разноски, с цел да понижи увеличаващия се недостиг.

Мартинес - 62-годишен инженер, до неотдавна кмет на Монтевидео, а преди този момент министър на индустрията, подсещаше на гласоподавателите за достиженията на своята партия. Той споделяше, че когато "Широкият фронт " идва на власт през 2005 година, един милион души живеят в беднотия, близо една трета от популацията. Сега този % е понижен до 8,1. Членът на Социалистическата партия Мартинес е представител на най-умереното център-ляво крило на "Широкия фронт ", която сплотява социалдемократи, комунисти, християндемократи и някогашни партизани.

Когато гласуваше, актуалният президент като че ли допускаше възможна загуба на своята партия. "Вярвам, че би трябвало да се сменяме и хората, и партиите. Винаги е добре да сме със пресен разум, с различен взор, друга воля и други стремежи да се случват нещата ", сподели той.

Васкес изведе "Широкия фронт " до успеха през 2005 година и постави завършек на превъзходството на "Колорадо " и Националната партия "Бланко ", датираща още от придобиването на независимостта през 1928 година Икономиката беше в положително положение през първия му мандат и мандата на неговия правоприемник Хосе Мухика. Но през втория мандат на Васкес икономическият напредък се забави, престъпността се усили, просветителната промяна се провали, а вицепрезидентът Раул Сендик бе заставен да се отдръпна през 2017 година по съмнения в корупция.

През август 79-годишният Васкес, онколог по занимание, разгласи, че е диагностициран с рак. Петгодишният мандат на неговия правоприемник стартира на 1 март.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР