Урсула и Шарл Мишел заедно е все едно Борисов и

...
Урсула и Шарл Мишел заедно е все едно Борисов и
Коментари Харесай

Заради Дивангейт пропускаме напрежението в Черно море

Урсула и Шарл Мишел дружно е все едно Борисов и Радев да са на аудиенция едновременно В дипломацията дамите са равни с мъжете. Другото е сексизъм, споделя проф. Росен Стоянов, учител по политически връзки в Нов български университет в изявление за вестник СТАНДАРТ
 

- Проф.Стоянов, съгласно Вас нарушаване на интернационалния протокол ли беше обстановката при срещата на Ердоган с представителите на Европейски Съюз?
- Само напомням за вашите читатели кой кой е сега в европейските институции. Председател на Европейския парламент - Давид-Мария Сасоли, определен от членовете на Екологичен потенциал, Председател на Еврокомисията - Урсула фон дер Лайен, назначена от държавните или държавните ръководители на страните от Европейски Съюз с утвърждението на Екологичен потенциал, Председател на Европейския съвет - Шарл Мишел, назначен от държавните или държавните ръководители на страните от Европейски Съюз. В този смисъл най-високо би трябвало да стои Председателят на Екологичен потенциал, а след него ръководителите на Европейска комисия и Европейски Съюз.Според мен извънредно странната обстановка стана допустима заради обстоятелството, че двама от висшите европейски служители едновременно осъществиха тази аудиенция, очевидно " в екип ". Представете си единствено българският президент и министър-председателят да си провеждат среща с някой собствен сътрудник по едно и също време. В публична позиция на външно министерство на Турция министър Чавушоглу съобщи, че всичко, обвързвано с протокола на срещата, е било съответно и авансово уговорено. Ако това е по този начин, проблем няма - мястото на ръководителя на Еврокомисията бе ситуирано против министъра на външните работи и първи посланик на Турция Мевлют Чавушоглу. В последна сметка обезпечени места имаше за всички.
- Ако не е единствено протоколна неточност, какво би могло да значи това?
- След срещата имаше публична позиция от страна на домакините. Според тях проблем нямаше. От своя страна Шарл Мишел писа във Facebook нещо по въпроса, като се опита да трансферира " виновността " на турската страна, след което даде изявление, че, изтъквам " Ене мога да дремя след случилото се с Урсула фон дер Лайен ". За мен Facebook не е мястото, най-много при зародила " обстановка ". Далеч съм от мисълта, че има очевидна демонстрация на неуважение на върховен европейски посланик и то единствено заради обстоятелството, че е жена.
- Каква би трябвало да бъде реакцията на Шарл Мишел?
- Реакциите в дипломацията по време на срещи не могат да бъдат извънредно прочувствени или, в тази ситуация, подбудени от някакъв тип " благородство ", да вземем за пример. В дипломатическите среди дамите са равни с мъжете. Другото би било сексизъм.Ако е сигурен в протокола и е забелязал пропуск, Мишел трябваше незабавно да реагира като повика внимателно собствен помощник и му даде предписание какво е условието му на място. И до момента в който нещата се изяснят, най-малкото от образование, просто да отстъпи стола си на госпожа фон дер Лайен.
- Ще обтегне ли това в допълнение връзките сред Европейски Съюз и Турция, или напрежението ескалира ненужно?
- Създаде се безусловно ненужно напрежение и то в подтекста най-много на любопитното медийно. Далеч по-важни бяха други събития на интернационалното поле в последните няколко дни - зачестилите прихващания на съветски самолети наоколо до въздушното пространство на НАТО, сигналите след срещата на Реджеп Тайип Ердоган с украинския президент Володимир Зеленски, влизането на американски бойни кораби в Черно море и последвалите съветски реакции и така нататък
- Чии специалисти по връзки и протокол сгрешиха в тази ситуация?
- Всичко зависи от предварителните сделки. Ако е имало такива, някой не споделя истината, в случай че е нямало - неточности стават. В последна сметка от равнището на заеманата позиция може да се реагира, като се помолят медиите да изчакат формалното споразумяване на зародил проблем и всичко да започва изначало. Да не забравяме въпреки всичко, че макар образованията, екипите, съветниците и най-висшите политици си остават хора.
- Може ли да коментирате връзките сред политическите сили преди и след изборите?
- Това е дълъг диалог с акцент тоталната абдикация от наложителната, изключително по време на предизборна обстановка, динамична политическа връзка. Преди, по време и след изборите за български парламент през април 2021 нищо не бе по този начин както се поставя да бъде.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР