Урината е ненужен и отпаден продукт на отделителната система. Тя

...
Урината е ненужен и отпаден продукт на отделителната система. Тя
Коментари Харесай

Уринен седимент - незаменим показател в диагностичния процес

Урината е непотребен и отпаден артикул на отделителната система. Тя се образува непрестанно в резултат филтрирането на кръвта от бъбреците. Съдържа непотребното количество вода, електролитни йони и доста отпадни токсични артикули. В нея се откриват в минимални количества и някои съществени органични съединения, като креатинин, белтъци, глюкоза, пикочна киселина и доста други.

Няколко общи думи за урината.

Тя има избрани характерности –количество, цвят, прозрачност, аромат и доста други. Определят се от една страна от отделените в нея субстанции, а от друга от общото положение на организма и в частност отделителната система. Урината при здрав човек е бистра жълтеникава течност със характерна миризма и съответно количество. Всички разлики от това би трябвало да бъдат съобщавани на лекуващия доктор. Има обстановки обаче, в които не се виждат т.нар макроскопски промени, а при проучването на елементарна урина индикаторите не са напълно наред

Тестването на проба прясна урина е екпресно, а доста информативно със своите десетина съществени индикатора. Там виждаме първо киселинността (pH) , варираща в норма сред 5 и 8 съгласно храненето, метаболизма, бъбречната функционалност и съществуването на други болести. Относителното тегло на урината приказва за нейната централизация. Зависи от одобряваните и отделяни течности. При здрав човек вариациите на нормата са от 1005 до 1030. Когато проучванията покажат стойности отвън референтните се мисли за нарушена концентрираща функционалност на бъбреците.

Кетоните от своя страна постоянно приказват за декомпенсирал диабет, само че се позитивират още при някои тежки стомашно-чревни инфекции и даже при аграсивно недояждане. При екпресния тест на урина се изследват още билирубин, уробилиноген, белтък, като откриването им се бележи с плюс и насочва вниманието за по-обстойно проучване на черния дроб, жлъчния мехур, бъбреците. При откриването въпреки това на положителен резултат за нитрити, левкоцити, бактерии може да се мисли за налична уроинфекция и изисква спомагателни проучвания. Кръвта в урината във всички случаи е алармиращ и объркващ признак.

А какво съставлява уринният седимент или утайката на елементарната урина?

При проучването се употребява специфична центрофуга, която отделя и утаява неразтворимите съставни елементи. Следва детайлното им проучване под микроскоп –т.нар микроскопски разбор на седимента. Той не трябва да бъде подценяван или изпускан. Дава ни качествена информация при разбор на бъбречната филтрационна функционалност, само че и за още доста други неща. Кои са те?

Червените кръвни телца (еритроцити) обикновено участват до към 3-4 на зрително поле. Завишено количесто може да се следи при инфектиране или контузии на бъбреците, пикочния мехур или уретерите. Преминаватето на конкремент в системата води до еритроцитурия със или без болежка. Хронични автоимунни процеси на бъбреците нерядко се съпровождат от този признак. Едни от най-сериозните аргументи за него са туморите на бъбреци, уретерите или пикочния мехур, както и туберкулозата.

Свързани публикации.. Кървава урина може да има при някои бъбречни проблеми 1 Промяна в цвета на урината – на какво може да е симптом? 0 Ретенция или задръжка на урина 0

Бели кръвни телца нормално се асоциират с зараза по пътя на урината в организма. Сходна информативна стойност имат и бактериите в седимента. Всички те обаче може да се открият и при инфекции на половата система или на тазовото дъно. В такива случаи се гледа дали има нитрити, които са по-специфични. Левкоцитите в уринния седимент се откриват още при тумори, автоимунни процеси и други. Плоските епителни кафези може да се открият и при напълно здрави хора. Наличието им би трябвало да насочи и към възможна генитална зараза по съседство при дамите.

Кристалите , когато са в малко количество, могат да се открият в урината на всеки здрав човек. Те се завишават (стават масови), когато има остатък на някои кристалоидни съставки на урината. Срещат се в композиция с камъни в бъбреците или предхожда образуването им. При болести с някои остатъци, да вземем за пример на пикочна киселина, кристали от нея се откриват и в уринната наслойка.

Един от може би най- значимите индикатори, които се откриват в седимента, са така наречен хиалинни цилин дри или запушалки. Те са безусловно отливки на тубулите (бъбречните каналчета). Съдържат детрит от восъкообразни и мастни съставки на урината, в композиция с бели и червени кръвни кафези. В множеството случаи се следят при действително бъбречно тубулно заболяване. Според характерностите на тези цилиндри се прави разбор на типа бъбречна увреда.4321
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР