Урината е доста удобен инструмент за измерване на състоянието на

...
Урината е доста удобен инструмент за измерване на състоянието на
Коментари Харесай

По цвета на урината може да разбрете здравословните си проблеми

Урината е много комфортен инструмент за премерване на положението на нашия организъм. Тъй като съответната хидратация поддържа всички значими системи в тялото, неналичието на течности въздейства на всичко - от мозъчната, до еректилната функционалност. Така че, би трябвало да обърнете внимание на цвета на урината си, с цел да забележите дехидратацията в точния момент, написа уеб сайтът Zdrave.to.

Цветът на урината не се трансформира единствено всекидневно, а и ежечасно. И по този начин, каква би трябвало да бъде и за какви проблеми може да ни подсказва? Нека да разгледаме най-често срещаните цветове на урината и “дъгата” с необикновените ѝ нюанси.

100% бистрота

Важно е да пиете задоволително вода всеки ден, само че от време на време може да прекалите. Ако урината ви е изцяло бистра и няма жълт нюанс, тогава евентуално пиете повече, в сравнение с би трябвало. Друг симптом на непотребната течност са честото вървене до тоалетната по дребна потребност. За възрастен естественият диапазон е от 4 до 10 уринирания дневно.

Излишъкът от течности понижава концентрацията на електролити в тялото ни, което, въпреки и в доста редки случаи, може да докара до водна интоксикация. Затова, в случай че забележите, че урината ви е станала бистра, просто пийте по-малко вода, до момента в който цветът ѝ стане жълт.

От лимонада до светла бира

Цветът на урината сред лимонадата и светла бира се смята за най-благоприятен. Това значи, че пиете задоволително вода и тялото ви (най-вероятно) се оправя добре.

Най-лесният метод да останете хидратирани е с елементарна вода, само че зеленчуците и плодовете могат да бъдат отлични източници на течности. Например, домати, краставици, ягоди, любеница, зеле, тиквички, салата, пъпеши.

От наситено кехлибарено до медено

Ако урината ви е придобила от кехлибарен до меден цвят, евентуално е време да изпиете малко вода. Тези нюанси не значат рисково равнище на дехидратация, само че тялото към този момент стартира да се движи в тази посока.

Когато организмът ни загуби повече течност, в сравнение с получава, естествените минерали и химикали в урината стават по-концентрирани, което ѝ придава по-наситен цвят.

Светло кафе, до тъмнооранжево

Ако урината ви има някакъв колорит на кафяво или тъмнооранжево, време е да обърнете внимание на това, тъй като най-вероятно сте доста обезводнени.

Повръщането, диарията и високата температура са чести аргументи за това положение, които карат тялото бързо да губи течности.

За благополучие, множеството здрави възрастни могат елементарно да възстановят салдото си с елементарна вода, питиета с високо наличие на електролити и медикаменти за рехидратация, без рецепта. Последните, апропо, са доста значими за дехидратацията при децата.

Кафявата урина може да бъде породена от приема на избрани храни: алое, фава фасул, хранителни оцветители, ревен. Някои медицински положения също могат да причинят кафява урина, като да вземем за пример, заболяване на бъбреците, на черния дроб, порфирия - рядко генетично заболяване на кръвта.

Защо урината може да бъде от всички цветове на дъгата?

Урината ни нормално е жълта, тъй че в случай че забележим някакъв различен цвят, можем да изпаднем в суматоха известно време. Преди да се изплашите в действителност, не забравяйте какво сте яли и какви медикаменти приемате.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР