Управляващото мнозинство в парламентарната комисия по енергетика реши да отложи

...
Управляващото мнозинство в парламентарната комисия по енергетика реши да отложи
Коментари Харесай

Отлагат избора за шеф на КЕВР. Готви ли се смяна на комисият...

Управляващото болшинство в парламентарната комисия по енергетика реши да отсрочи със седмица откриването на процедура за избор на нов ръководител на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) на мястото на Иван Иванов, чийто мандат е изминал още през април 2020 г, и промяна на единия от членовете – представителят на ГЕРБ Евгения Харитонова. Това стана на съвещанието на комисията в четвъртък, след което трябваше да стартира да тече 14-дневният период за номиниране на претенденти за двата поста.

Аргументът е, че в петък следва експертен съвет на ръководещата коалиция, на което трябвало да се уточнят " напълно механически неща по процедурата ", по думите на вносителя на предлагането Момчил Иванов от " ИТН " пред публицисти след края на 20-минутното съвещание. Относно съмненията на ГЕРБ, че това се прави, с цел да се нагласят критериите за избран човек, само че това не може да стане с смяна на разпоредбите за процедурата, защото са записани в закона, Иванов съобщи, че " напълно скоро ще внесем предложение за изменение на Закона за енергетиката и ще има промени по отношение на квалификацията, само че не и с опита ".

Мисъл за цялостна смяна

На днешния съвет ще се разисква дали отлагането на избора да е единствено със седмица или за по-дълго време, с цел да може да се одобряват законови ремонти и че те ще са освен за критериите, а въобще за регулатора, с цел да могат да бъдат заменени всички членове на КЕВР. Обсъжда се концепция това да стане като се промени броят на комисарите от деветима на петима или седмина, което ще развърже ръцете на Народното събрание да стартира избор на напълно нов състав на енергийния регулатор. Коментирано е по-скоро да са петима, като ръководител и един член получи " Продължаваме промяната ", а по един да имат останалите съдружни сътрудници от Българска социалистическа партия, " ИТН " и " Демократична България ".

Такива промени обаче ще лишават повече време от края на януари, за когато министър председателят Кирил Петков разгласи желание да бъде заменен съставът на КЕВР. Което пък на собствен ред слага под въпрос декларираното отново от властта желание за по-ранно събаряне на наложения от Народното събрание мораториум върху цените на тока, парното и водата до края на март 2022 година Причината е, че новите комисари ще би трябвало стремително да се срещат с нормативни актове, процедури и ценови разбори.

Източници от ръководещата коалиция обаче позволяват да се започва изборът на нов началник и член на КЕВР идната седмица, а редом да се трансформира законът, с цел да разчисти пътят за изцяло нов състав на КЕВР.

Депутатите на ГЕРБ гласоподаваха срещу предлагането разпоредбите за избора на началник и член на КЕВР да отпаднат от дневния ред на съвещанието, само че те отпаднаха от дневния ред с 10 гласа " за ", пет " срещу " и трима въздържали се. След което хората на ГЕРБ демонстративно напуснаха съвещанието.

" Явно желаете да настройките разпоредбите за съответен човек ", разяснява преди гласуването зам.-председателят на комисията от някогашните ръководещи Делян Добрев. Той предизвести болшинството, че критериите за избор на ръководител и членове на комисията са записани в закона за енергетиката и условията за стаж, подготовка, обучение не може да бъдат променяни с разпоредбите за процедурата за избор.

" Единствено могат да съкратят периодите, само че какво им пречеше в този момент да открият процедурата и да си върви 14-дневният период, а не да се оставя за идната седмица и срокът да е по-кратък ", разяснява той пред Mediapool.

Нямаме задни мисли, само че ще променим закона

След скоростно завършилото с одобряването на разпоредбите за работа на комисията съвещание Момчил Иванов увери пред публицисти, че единствената причина да се желае отсрочване e " да не внасяме неизчистен текст ".

" От ГЕРБ естествено възразиха, че надали не имало някакви задни мисли да създадем правила за избран човек. Това просто демонстрира логиката на психиката и философията на ГЕРБ по какъв начин са работили до момента при избора на членове на КЕВР ", съобщи Момчил Иванов.

" Нямаме задни мисли ", увери той. Отказа да разяснява дали предлагането на ръководещите за регулаторен началник ще е политическа или експертна фигура. Заяви още, че към този момент ръководещите не били коментирали имена и прикани да се изчака да се изчистят процедурните правила за избор.

По мотив забележката на Добрев, че критериите за избор на началник и членове на КЕВР са записани в Закона за енергетиката, и не могат да се трансформират с процедурните правила, Иванов изясни, че " напълно скоро ще внесем предложение за изменение на Закона за енергетиката и ще има промени по отношение на квалификацията, само че не и с опита ".

Според сегашните условия за началник на регулатор, записани в Закона за енергетиката, претендентът би трябвало да има магистърска степен на висше обучение, добра професионална известност и най-малко пет години стаж на управителна или експретна служба в енергийни държавни, общински или частни сдружения или да има научна или преподавателска активност в региона на енергетиката.

Има ли ясни кандидати?

Всичко ще стане ясно след утрешния съвет. Не разясня към този момент имена, съобщи Момчил Иванов.

В общественото пространство като предстоящ началник на КЕВР към този момент се завъртя името на депутата от " Продължаваме промяната " Венко Сабрутев, който преди да влезе в Народното събрание е бил в продължение на година и половина консултант по бизнес развиване на изпълнителния шеф на НЕК. Преди това е работил като управител маркетинг в " Петрол ", както и е отговарял за бензиностанциите на " Газпром " в България. Завършил е УНСС. Неговото име бе представено и от водача на ГЕРБ Бойко Борисов при една от конференциите, в които някогашните ръководещи се възмутиха от нападките на новите против начипа, по който " Булгаргаз " образува цените си.

Добрев разяснява, че от ГЕРБ не виждат смисъл за вземат участие в попълването на мандатите на КЕВР, въпреки Евгения Харитонова да е техен представител.

Близо седем години с Иванов отпред

Иван Иванов бе определен от Народното събрание за началник на енергийния регулатор през март 2015 година, напомнят от mediapool.bg. Тогава той бе единственият претендент за поста, повдигнат от " Руформаторския блок ", в който влизаше и ДСБ, чийто дълготраен народен представител бе Иванов. Преди това ръководителите на комисията се назначаваха от съответния министър председател и смяната бе аргументирана с подсилването независимостта на органа, определящ цените на тока, парното, газа и водата. Преди назначението на Иванов постоянно регулаторните шефове и съставите на комисията, също назначавани от Министерския съвет, вземаха решенията, които съответната власт искаше от тях.

Предишните ръководещи се пробваха са намерят правоприемник на Иван Иванов, само че единственият претендент на ГЕРБ – работещият и в този момент в КЕВР Пламен Младеновски, изненадващо се отхвърли и процедурата трябваше да тръгне отначало и в последна сметка се провали поради липса на номинирани.

Иванов, който от самото начало отпред на КЕВР се радваше на безупречна известност, се навлече гнева на новите ръководещи, тъй като в деня, в който държавното управление на обединението на " Продължаваме промяната ", Българска социалистическа партия, " ИТН " и " Демократична България " постави клетва, КЕВР разгласява изчисленията си за повишаване на тока с 11 % от 1 януари и на парното – приблизително с близо 13 на 100 за страната, само че с 30 % за софиянци. Това разгневи премиера Кирил Петков и дни по-късно ръководещите драговолно одобриха оферти от ГЕРБ мораториум върху цените на ток, парно и вода. Той важи до края на март 2022 година и по думите на ръководещите това е времето, в което ще се ревизира дали плановете на комисията са верни и може ли повишаването да е по-малко. Самият Петков се обави за промяна на КЕВР и обяве, че това ще стане до края на януари, което обаче явно няма да се случи.

Факт е обаче, че в края на мандата на Иванов КЕВР одобри и мощно оспорваната от търговци на ток и производители на възобновима сила възбрана за сливане на балансиращите групи и пращането на всички остатъци и дефицит на електрическа енергия в държавния " Електроенергиен систематичен оператор ", който на собствен ред трансферира това на електроцентралите на Христо Ковечки и почетния водач на Движение за права и свободи Ахмед Доган и им се заплаща за това. Според бизнеса това ще докара до повишение цените на тока.

76-годишният Иванов преди дни разяснява, че е щастлив, че се открива изборът на негов заместител, тъй като от дълго време желае да се пенсионира, а към този момент също по този начин не желае да работи в актуалните условия,

От ГЕРБ подозират, че задачата на новите ръководещи е да изберат човек, на който елементарно ще може " да му се натиска копчето " за взимане на съответни решения, които може да са в интерес на разнообразни енергийни бизнеси и напомнят, че огромна част от депутатите имат дребни Водноелектрическа централа или други ВЕИ централи.
Свързани вести Шефът на КЕВР подготвен да съди Кирил Петков: Или е неинформиран, или е незапознат КЕВР утвърди нова зашеметяваща цена на газа Искат краткотрайно ограничение на пълномощията на КЕВР ВИДЕО
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР