Управляващите в Украйна са банда наркомани и нацисти. Това заяви Путин

...
Управляващите в Украйна са банда наркомани и нацисти.
Това заяви Путин
Коментари Харесай

Нацистът вика: `Дръжте нациста!` |

" Управляващите в Украйна са тайфа наркомани и нацисти. "

Това съобщи Путин няколко дни след нашествието на съветската войска в прилежащата славянска страна, а демилитаризацията и денацифиикацията на Украйна бяха към този момент оповестени от съветския президент като съществени задания на така наречен “специална интервенция ”.

Ако създадем обзор на Русия и Украйна съгласно някои съществени и безспорни белези на националсоциализма, бихме дали отговор на въпроса къде в действителност се корени нацизъм.

Фюрерство – централизация на цялата власт и престиж в едно водещо лице

Украйна (полупрезидентска република)

През последните 22 години Украйна е имала четирима президенти: 

Виктор Янукович, Виктор Юшченко, Петро Порошенко и Володомир Зеленски.

Ако е имало прояви на авторитаризъм, то те са от страна на проруския президент Янукович, който вкарва своя политически конкурент Юлия Тимошенко в пандиза.

Русия (президентска република)

През последните 22 години Путин е бил президент 18 година, а за 4 година – министър-председател след рокада с протежето си Медведев по конституционни аргументи. Те към този момент са отстранени посредством промени в главния закон и Путин си е отворил опцията да бъде президент до 2036 година

Тоталитаризъм – отклонение от демокрацията, разтрошаване на политическите партии, профсъюзите и свободната преса. (няколко белега)

- превъзходство на една партия

X Украйна

Въпреки всички белези на постсъветска действителност в политиката: подправяне на избори, непознато въздействие, корупция, като цяло политическата система в Украйна работи на правилото на плурализма: битка на хрумвания, конкуренция на разнообразни партийни обединения и конфликт на политически водачи: четирима президенти - четири разнообразни политически сили.

Русия

След встъпването си на власт като президент Путин стартира промени на политическата система, които постепенно и методично водят до завладяване на основните позиции по места и в централната власт.

Освен свръхконцеnтрация на едноличната власт на Путин се стига и до тотално превъзходство на неговата партия “Единна Русия ”. Либералната съпротива за последно е показана в Държавната дума на свикването ѝ през 1999 година - 21 депутати от Яблоко и 33 от Съюза на десните сили. В Думата от 2003 година към този момент няма демократична съпротива.

- надзор върху стопанския живот

X Украйна

В страната се образува стопанство на пазарен принцип, макар деянията на корупция и появяването на олигарси. Няма ясно изразено въздействие на дадена политическа мощ върху икономическите процеси и съществува отчетлива непоносимост на обществото към непазарни практики, довела до победи на Зеленски и партията му с голямо болшинство.

√  Русия

Встъпване на Путин в президентската служба е обвързвано с надзор и корист на обществени средства. (вж. ). През годините се доближава до тотална надмощие на съветския президент върху стопанския живот посредством назначени доближени на всички основни позиции в държавните предприятия и отпред на огромните частни компании, банки, фондове и други

Пазарна стопанска система на приблизително и високо равнище действително не съществува, а единствено строго следен и разпределян еднолично от Путин поток на държавни поръчки, пазарно наличие, комисионерство и други

- Пропаганда и цензура

X Украйна

Медийният модел в Украйна е присъщ за постсъветска страна. Големите медии са благосъстоятелност на олигарси, всеки защитаващ личен интерес, което пък води до прочут баланс. Най-голямата опасност изключително след анексията на Крим обаче остава нападателната хибридна и пропагандна война на Русия, обвързваното с нея посягане на публицисти и политическа цензура. След отстраняването на проруския президент Янукович се появяват доста самостоятелни украински медии, включително онлайн, които усъвършенстват доста медийната среда. От 127-мо място по Индекса за независимост на пресата на “Репортери без граница ” Укрaйна се издига до 97-мо място (България е на 112-то място.)

Уникален е сегашният план, при който всички огромни медии се сплотяват в обединен пул за дейно и изцяло отразяване на войната и изрично противопоставяне на съветската агитация.

Русия

Многомилиарден бюджет вложен в агитация и невиждана по мащаб хибридна война в целия свят. Богато финансирани медии зад граница, като гледаната от 80 млн. американци ТВ Russia Today. Изцяло овладeни и подчинени централни съветски медии, цензура при независiмите средства за всеобща информация и обществените мрежи, създаване на лична обществена мрежа под надзор на службите.

През последните седмици се не разрешиха всички свободни медии и обществените мрежи. Безпрецедентен от времената на Втората международна война закон за цензурата, така наречен антифейк акт, бе признат за една вечер с цялостно единогласие. Веднага рамките на Русия напуснаха доста съветски публицисти, влогъри и журналисти, както и всички представителства и редакции на непознати медии заради риск за екипите им.

Русия е на 150-то място по Индекса на “Репортери без граница ” за 2021 година от 180 страни.

- надзор върху публичните прояви

X Украйна

Съвсем младата самостоятелна република бързо построява гражданско общество, което показва забележителна зрялост и неизменност в митингите и справедливите си претенции, а държавният уред не съумява да задуши провокиралите политически промени знакови феномени - Оранжева гражданска война през 2004 година и Евромайдана през 2013/14 година

Рускоговорящото население организира и сега манифестации в отбрана на Украйна в Херсон и други градове от източната част на страната безусловно под дулата на съветските оръжия.

Русия

Гражданското общество в Русия (разбирай в няколко огромни града) се пробва да запази своя инстикт за митинги, само че методично и все по-строго е задушавано от кремълския режим. След огромните митинги против фалшификацията на изборите 2011 г.-2013 година редица от водачите са задържани и наказани (т.нар. Болотное дело). Властите подхващат ограничения за повишение на административните санкции, санкции посредством насилствен труд и ефикасни присъди против уредници и участници. Въвеждат се редица ограничавания и забрани за осъществяване на всеобщи прояви, които тежат и през идващото десетилетие и се ускоряват изключително след антивоенната вълна последвала съветската инвазия в Украйна, белязана с полицейско принуждение и хиляди задържани.

Нови законови промени доведоха до възбрана на митингите, а организирането им и присъединяване в тях се счита за углавно закононарушение.

Широкообхватни пълномощия на тайните служби и шпионите

X Украйна

С предстоящо навлизане на съветски шпиони украинските служби въпреки всичко не са имали изключително страховито въздействие върху живота на елементарния украинец, а дейностите им по потушаване на митингите на Майдана доведоха до противоположния резултат - свалянето от власт и прогонване на Путиновата пионка Янукович. Действията им преди и по време на войната разпалена от Русия потвърждават и забележителна национална отговорност.

√  Русия

Сам ученик на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) и шеф на наследилата я Федерална работа за сигурност (ФСБ), Путин построява мощен наказателен уред, като събира огромна част от държавните организации по сигурността под шапката на ФСБ и държи крепко контрола им за личните си цели. Двамата наследили го един след различен шефове на мегаструктурата са някогашни сътрудници на президента от Ленинград и са напълно под негов надзор.

От образуване на псевдотерористични актове, през арести и репресии против опозиционери, протестиращи и инакомислещи, до убийства и акции зад граница – ФСБ е “достоен ” правоприемник на службите от мрачните времена на Ленин, Сталин и Съветския съюз.

Милитаризъм

X Украйна

През 1996 година за да поеме по собствен личен, самостоятелен и либерален път, Украйна се лишава от основно в днешния свят военно преимущество – нуклеарно оръжие, което предава на главната си опасност – Русия.

Започва да се въоръжава по-методично едвам след нападателните дейности на Русия през 2014 година и анексията на Крим. Украйна разходва за военни цели доста по-малка част от Брутният вътрешен продукт по отношение на Русия и над 10 пъти по-малко в номинал.

√  Русия

Исторически извънредно милитаризирана страна с имперски цели, Русия на Путин не прави изключение. Винаги поддържа голям боен боеприпас, в това число нуклеарен, за решение на стопански и политически цели посредством шантаж на Западния свят. След Саудитска Арабия, Русия е с максимален дял на военните разноски от Брутният вътрешен продукт, надалеч по-голям от този на Съединени американски щати.

Кризите в Чечня, нахлуването в Грузия, анексията на Крим, Сирия, Либия и изключително сегашната нападателна война против Украйна са мостри на милитаризъм в деяние.

Политика за увеличение на така наречен “жизнено пространство ”

X Украйна

През последните години Украйна единствено е губила непозволено свои територии в интернационално приетите си граници.

Русия

Изброените нагоре военни намеси на Русия са показателни за имперските и терiториални задания на Кремъл, а откровените закани към Молдова (вкл. така наречен Принедстровска република), Прибалтика и други източноевропейски страни единствено допълват картината.

Геноцид

“Ние би трябвало да освободим Украйна от киевския режим, който осем години издевателства и постанова геноцид на жителите, включително и съветски такива ” – е съществена теза от аргументацията на Путин за нахлуването в Украйна.

Руската страна твърди, че “нацисткият режим в Украйна е умъртвил близо 14 000 цивилни в Донбас ”.

По данни на Организация на обединените нации, ОССЕ, Амнести Интернешанъл - за интервала 2014 година – 2021 година общо всички жертви в Донбас са сред 13 000 и 14 000. Цивилните са към 3400, множеството преди примирието подписано в Минск и включват близо 300 жертви на малайзийския аероплан свален от съветските военни с ракета.

Около 4600 са починалите украински бойци и малко над 5000 сепaратисtки бойци (вкл. руски)

X Украйна

Няма никакви доказателства за прояви на геноцид от украинска страна. Напротив, точно обяснението за геноцид над рускоговорящото население не устоя инспекцията на събитията. Най-свирепите офанзиви на съветската войска бяха и са точно върху рускоговорящите градове – Харков, Херсон, Мариопул. В Херсон има ежедневни митинги на популацията с украински флагове и викания: “Херсон ето Украина ”. Мариупол е съпоставен със земята.

√  Русия

Действията на съветската войска против цивилната инфраструктура и мирното население на Украйна са видни от безкрайните медийни репортажи, само че е значимо чисто научно и юридически да се подходи към тематиката за определяне на геноцид от едната или другата страна, изключително в подтекста на идни военни трибунали. В момента има 42 тъжби от разнообразни страни против Русия в Международните съдилища в Хага.

Немският правист Отто Люхтерхандт излезе със особено мнение, оповестено в немския Tagesspiegel, съгласно което от страна на съветската войска се правят дейности в Мариупол, които могат да се дефинират като геноцид.

Резултатът до тук е 9:0 за Русия в посока на действителен нацизъм.

Да поддържаш един по съществото си тоталитарен режим и да убеждаваш личния си народ и целия свят в противното е прийом. Да наречеш Зеленски - евреин, изгубил родственици в Холокоста - нацист, е цинизъм.

Наша остава задачата да разпознаваме лъжата и злото, да не им се подчиняваме, а да им се противопоставяме изрично, в случай че желаеме да ги държим надалеч от нас.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР