Управляващите в София се отказват от декларираните по-рано през годината

...
Управляващите в София се отказват от декларираните по-рано през годината
Коментари Харесай

София се отказва да разширява и удължава синята зона

Управляващите в София се отхвърлят от заявените по-рано през годината проекти за сериозна метаморфоза на обсега и работното време на зоните за платено паркиране в центъра на града. ГЕРБ няма да внесат наново предложенията си за уголемение на синята зона и за присъединение на нови булеварди и улици към нея. Отпада и планът синя зона да има и в неделя, а през работните дни времетраенето й да се удължи до 20.30 ч., вместо до 19.30 ч., както е в този момент. Зелена зона пък няма да има в събота, каквито бяха първичните анонси. Това стана ясно по време на съвещанието на транспортната комисия в Столичния общински съвет. Тя утвърди отчет на ГЕРБ за промени в Наредбата за организацията на придвижването в Столична община. От името на вносителите зам. шефът на комисията Зафир Зарков от ГЕРБ разясни, че повода за отдръпването на предложенията е " сериозната пандемична конюнктура освен в нашата страна, а и на всички места по света, както и по-сериозните затруднения за обществото в най-различни аспекти ".

Въпреки че на процедура от отчета отпадат огромна част от нововъведенията, касаещи жителите, Зарков добави, че столичани могат да са удовлетворени от новия вид. " В останалата си част в плана остават всички позитивни промени като дигитализацията на талона за локално платено паркиране, като условието за годишен обзор, с цел да може единствено коли в употреба да получават подобен стикер и т.н. Наредбата за организацията на придвижването е един от най-динамичните документи. Продължава да се работи в тази посока ", разяснява Зарков.

Така синята зона в София ще продължи да обгръща пространството, оградено от бул. " Христо Ботев ", " Тодор Александров ", " Княз Ал. Дондуков ", " Васил Левски ", " Ген. М. Д. Скобелев ". Първоначалният вид на измененията на ГЕРБ предвиждаше тя да се разшири в зоната сред булевардите " Евлоги и Христо Георгиеви ", " Пенчо Славейков ", Ген. Тотлебен ", " Ген Скобелев ", ул. " Опълченска ", бул. " Сливница ", бул " Ген. Данаил Николаев ", ул. " Проф. Милко Бичев ". В момента в работни дни синята и зелената зона действат от 08.30 ч. до 19.30 ч. В събота синята зона е между 10 и 18 ч., докато през уикенда зелена зона няма. Така ще продължи да е и отсега нататък. 

Обхватът на зелената зона въпреки всичко ще се промени и към нея се чака да се причислят нови елементи от ж.к. " Яворов " и от ж.к. " Иван Вазов ". Предложенията на ръководещите в СОС плануват още електронни винетни стикери за паркиране в центъра да заменят сегашните лепенки по стъклата на колите.  Е-винетките ще могат да се купуват онлайн, без на ползвателите им да се постанова да посещават офис на Центъра за градска подвижност.

През юни общински съветници от ГЕРБ внесоха различен отчет, обвързван с Наредбата за организацията на придвижването в Столична община, който бе много по-амбициозен. Както към този момент стана дума, той предвиждаше платеното паркиране да трае до 20.30 ч. в работни дни, синята зона да работи и в неделя, а зелената – в събота. Целта бе да се освободят повече места за паркиране за живеещите в обсега на зоните и да се понижат колите, които употребяват зоните за краткотрайно паркиране. Според анализите на общинските съветници сега синята зона е съвсем изцяло заета, а живеещите в обсега ѝ се оплакват, че поради прииждащите коли от други елементи на столицата и отвън София не могат да намерят място за прекъсване вечер след 19 ч., както и в почивните дни. Непосредствено преди гласуването на отчета през юли обаче вносителите го изтеглиха. Предложения за разширение на синята зона бяха правени и в предходния мандат на СОС, само че и тогава не се стигна до тяхното гласоподаване.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР