Управляващите ще предложат намаляване на ДДС на 9% за доставката

...
Управляващите ще предложат намаляване на ДДС на 9% за доставката
Коментари Харесай

Свалят на 9% ДДС за доставка на ястия по домовете

Управляващите ще предложат понижаване на Данък добавена стойност на 9% за доставката на храни по домовете. Имаме политическо решение в данъчните закони и в закона за Данък добавена стойност за следващата година сред първото и второто четене да внесем корекция, която да планува понижаване на данъка на девет % за храната, която е приготвена в ресторант и се доставя по домовете, посочи ръководителят на ПГ на партията Даниела Дариткова.

Предвижда се мярката да важи до края на 2021 година

Председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов уточни, че прогнозите са за затваряне на заведенията напълно в скоро време поради COVID-пандемията. Той посочи, че, в случай че мярката влезе в действие, цената на храната няма да падне.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова удостовери кардиналната си позиция срещу диференциация на ставката за Данък добавена стойност.

Тя добави, че се обмислят и за други сектори, които, вероятно, ще пострадат от рецесията, ограничения, само че не навлезе в елементи. Само посочи, че решението ще е ориентирано непосредствено към работещите в тези сектори при изискване, че те запазят трудовите си правни отношения и след преустановяване на мярката се върнат на работа. Парите щели да дойдат от европейски фондове и би трябвало да бъде съгласувана с Европейска комисия.

Като сме споделили "а ", би трябвало да кажем "б " и за доставката на храна, тъй като това, въпреки и във официално несъгласие на някои европейски правила, в последна сметка е част от активността на заведенията за хранене, разяснява Стоянова. В такава една епидемиологична конюнктура е доста по-важно хората, вместо да вървят в заведенията, да получават храната си у дома, добави тя.

Ричард Алибегов изясни, че за компаниите, които правят посредническата услуга комисионната, която фактурират към заведенията за хранене, ще остане 20 %, а храната, която ще минава през тях, ще е девет на 100. Доставката, която е единствено разнасянето, карането на автомобил, ще остане 20 % Данък добавена стойност, акцентира той.

Те ще си внесат 20-те %, защото въпросните проценти ще бъдат платени през цената на комисионната от ресторанта, обясни и Менда Стоянова.

Това е значима мярка, която, от една страна, ще подсигурява жизненост на този отрасъл и, от друга е в подтекста на всички противоепидемични ограничения, разяснява още Даниела Дариткова. Според предварителни калкулации, от използването й в държавната хазна ще влязат с към 15 милиона лв. по-малко доход от Данък добавена стойност.

В идващите седмици тази корекция считаме, че ще бъде подкрепена в пленарната зала, добави ръководителят на ПГ на ГЕРБ.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР