Управляващите се отказват да променят комисията по досиетата, след като

...
Управляващите се отказват да променят комисията по досиетата, след като
Коментари Харесай

ГЕРБ се отказа да променя комисията по досиетата

Управляващите се отхвърлят да трансформират комисията по досиетата, откакто през днешния ден депутати от ГЕРБ и НФСБ са отдръпнали предлагането си. Поправките им предвиждаха съставът да бъде понижен от 9 на 5 членове. Преходните и заключителните разпореждания на промените в закона за комисията пък предвиждаха новият състав да бъде определен от Народното събрание до месец, откакто те бъдат обнародвани. Това означаваше, че комисията щеше да е с нов състав преди парламентарните избори, което няма да се случи.

Оттеглянето на предлагането идва единствено няколко часа, откакто Екатерина Бончева, която е член на комисията, разкритикува дейностите на ръководещите.

" Съмнителното и плашещото за мен е, че това се прави преди изборите. Аз виждам една много сериозна опасност те да бъдат опорочени ", сподели тя пред Би Ти Ви. Комисията ревизира дали претендентите за депутати са били сътрудници на Държавна сигурност и оповестява резултатите обществено. Ако измененията бяха минали, това щеше да значи, че в понижен състав и с нови членове комисията би трябвало да извърши тази инспекция, която по думите на Бончева, е на сред 4000 и 6000 души.

Тя настоя министър председателят Бойко Борисов да отговори на въпроса дали Красимир Каракачанов оказва напън върху него, с цел да има опция за ръководство в тази комисия. " Това е малко като политически Covid – не знаеш къде ще те удари и по какъв начин ще реагираш ", счита Бончева.

Съставът на актуалната комисия по досиетата е от 2012 година и мандатът на членовете й е изминал. Законът обаче планува те да упражняват пълномощията си и до избора на новите членове.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР