Управляващите предлагат промени в Закона за здравето. Ето част от

...
Управляващите предлагат промени в Закона за здравето. Ето част от
Коментари Харесай

Предлагат промени в Закона за здравето

Управляващите оферират промени в Закона за здравето. Ето част от тях - Уведомяването на хора, които би трябвало да са под карантина или сложени в изолираност, да става с позвъняване по телефона, смс или посредством изпращане на имейл.

От ГЕРБ оферират още да отпадне наложителното болнично лекуване за болните от COVID-19. Според новите текстове в Закона за здравето , по време на Извънредно състояние или Извънредна епидемиологична конюнктура, здравният министър ще може да постанова възбрана за експорт на лекарствени артикули, а задачата е да има нужното количество за популацията в България.

Хората ще бъдат карантинирани или поставяни в изолираност след наставление на шефа на съответната Регионална здравна ревизия. А продължителността ще се дефинира със заповед на здравния министър и по предложение на държавния основен контрольор. И най-после – контактните лица няма да имат право на отвод от тестване или слагане под карантина.

В разгара на епидемията, от ГЕРБ пристигна предлагането пациенти с Коронавирус -19 да не се лекуват наложително в болница. Пред NOVA тематиката разяснява и здравният министър.

„ Да се създадат нещата законово тъй че да дава отговор на действителността каквато е сега. COVID-19 не е изключително рискова зараза “, споделя проф. Ангелов.

В момента тече експертен разбор на по този начин препоръчаните текстове.

„ Притеснението на специалистите е че от друга позиция в случай че отпадне това условие, ще отпадне за всички болести в този член като там попадат и други инфекции, които са изключително рискови. Експертният разбор не е завършен, с цел да можем да кажем каква е нашата дефинитивна позиция по тези текстове “, добави Ангелов.

Д-р Нигяр Джафер от Движение за права и свободи дефинира предлагането на ГЕРБ като коригиране на неточност.

„ Анализите демонстрират че 2/3 от пациентите които се редят пред лечебните заведения не са за болнично лекуване, това е реалност. Тук нещата са опит да оправят една неточност която позволиха, не ни чуха тогава и ние изложихме нашите причини за отпадането на това условие – и/ или болнично лекуване “, съобщи той.

Здравният министър дефинира като прогрес известяването посредством смс. Така щяло да се усъвършенства успеваемостта на работата в Регионалните здравни инспекции, а персоналните лекари да издават болничен лист без наложителното все още документално наставление от РЗИ.

„ Ползата ще бъде в две направления - ще се усъвършенства раб на осъществяваните епидемиологични изследвания и ще се усъвършенства контролът върху разпрастраненеето на болестта. Няма да чуваме по малкия екран, че някой се е позитивирал в понеделник, а в четвъртък са го намерили РЗИ “, сподели Ангелов.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова разгласи през Facebook, че е излекувана от ковид. Тя заяви, че незабавно след представянето и гласуването на различния бюджет на Българска социалистическа партия в Народното събрание, депутати от левицата ще станат доброволци в лечебни заведения, където имат потребност от хора.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР