Управляващите може би вече се досещат, че са пътници, но

...
Управляващите може би вече се досещат, че са пътници, но
Коментари Харесай

Живко Георгиев: Властта няма друг ход, освен оставка


Управляващите може би към този момент се досещат, че са пасажери, само че не престават да се утешават с илюзията, че имат избор сред два, три, четири разновидността на държание. Те от дълго време не са в такава обстановка. Това съобщи социологът Живко Георгиев пред Дарик радио. Той бе безапелационен, че няма различен вид, с изключение на оставка.

Коалицията вероятно е била доста сюрпризирана от обрата, който им се случи, разяснява Георгиев, визирайки социологическите данни отпреди 3-4 месеца, когато посред коронакризата, държавното управление и министър председателят подвигаха рейтинг. Тогава Бойко Борисов беше спасителят на нацията, услужливата социология му даваше възходящ рейтинг и спад на рейтинга на всички останали: цялостна надмощие на политическата сцена. Някак си доста бързо се срути в тази кула, добави Живко Георгиев. Според него едно от нещата, които са срутили тази кула, е точно неприятното ръководство на епидемиологичната рецесия.

Второто е „ несъответстващи първични ограничения в социално-икономическата сфера, които вероятно стигнаха до клиентелата на ГЕРБ и до някои бизнеси, само че необятната аудитория не усети нищо. Беше ясно, че септември, октомври ще имаме изостряне на социално-икономическата обстановка към този момент освен по виновност на държавното управление ".

Към всичко това се прибавиха и цяла серия гафове и изтекли към необятната аудитория снимков материал, записи, които демонстрираха, че министър председателят би трябвало да се подслушва, а не да се слуша. Там той е достоверен. В тези записи, а не пред телевизионните камери с аудитория, с аранжиран от пиар консултантите си жанр на държание, изясни социологът.

Всичко това Георгиев дефинира като " отровна композиция ". В обществото се трупаше капацитет за митинг против некадърността, арогантността, която ръководещите показват към този момент години наред, нищо, че се сменя някаква настройка. Към всичко това се прибавя и арогантното държание на основния прокурор. Това бяха запалителните материали, само че фактът, че по този начин елементарно пламна всичко значи, че си беше пожароопасна обстановката и без някои от тези детайли, заключи анализаторът.

Според него държанието на ръководещите демонстрира, че там няма проекти, а единствено опити за създаване на някаква тактика на държание. Там няма стратегическо мислене, няма и тактическо дори. Навярно храниха вяра, че митингите ще се разпаднат от единствено себе си, защото в действителност те са рядко нееднородни от позиция на политически течения - там са леви, десни, центристи, зелени, пембени, цялата палитра, само че това не се случи, продължи Живко Георгиев.

Полезен ход за ръководещите, в случай че там някой има дарба за осмисляне на обстановката, е в действителност да си подадат оставката, акцентира той. По думите му „ от ГЕРБ биха могли, при избрани условия, да се влачат по стомах до постоянните избори, само че това няма от кое място да им донесе изгода “. Ако си мислят, че имат някакви избавителни хрумвания, в случай че се надяват да си купят благоволението на част от жителите и бъдещи гласоподаватели, т.е. да разчитат на платена обич - тя друга не остана, това не прави работа. Една естествена политика може да продължава при най-малко доверие и съхранен потенциал на институциите, а няма институция, която да работи като хората, е обяснението на социолога.

Той дефинира дейностите им като показващи липса на здрав разсъдък и добави, че съдружните сътрудници - НФСБ и Вътрешна македонска революционна организация - " мощно се плашат от избори, каквито и да са те ", тъй като " те са едни от огромните губещи от всичко, което се случва. Аз не ги виждам в идващ парламент ".

За ръководството на ГЕРБ социологът съобщи: " Свърши този траял много време сериал. Изчерпа ресурса си да генерира най-малко доверие, най-малко почит. Всички картинки, които гледахме на шкафчета, на тези натурални записи, които слушахме, убиха всякаква опция за чуваемост, каквото и да приказват. Може непрекъснато да излизат по формалните си медийни канали, няма чуваемост. Никой не желае да ги чуе, в случай че не желае да се позабавлява ".

В момента ръководещите живеят в боязън, в суматоха и се усещат под блокада, сподели още Георгиев.

Според него надали ще се стигне до кървясъл сюжет на митингите, тъй като " всеки опит за противопоставяне, опозиция от страна на ръководещите в допълнение стимулира протестиращите ".

Социологът не предвижда дългоденствие за партията на Борисов. ГЕРБ ще го има още един, два цикъла на избори, единствено че те ще бъдат много ускорени, може да се случат и за една година. Ще го има, само че ще го има, до момента в който към момента я има привидността, че е партия на властта. ГЕРБ няма никаква друга заварка, нито дела, нито хрумвания, нито полезности с изключение на обстоятелството, че е властта - главен шеф, главен разпределител на запаси. Този вид партии се изчерпват тотално, когато бъдат отделени от властта, е прогнозата на Георгиев.

По отношение на митингите той съобщи: " Наблюдаваме появяването на свободни хора в страната. Едно е свободата на свободни хора, друга е свободата на робите. На тези митинги за пръв път виждаме свободни хора, мислещи със личните си глави, за които нямат престижи, които имат опорната точка в себе си, които не са подвластни от страната и от властимащи и раздаващи запаси. Тези свободни хора може би ще стават повече, вероятно след няколко политически трансформации ще се освободят и зависимостите и подвластните и тогава ще следим и тяхната независимост, и тогава вероятно ще се появи и действително гражданско общество, което да си върне контрола освен върху страната, само че и върху партиите, тъй като и в този момент партиите имат някакъв електорат, само че те нямат надзор върху елитите си. Този възстановителен развой ще се случи в партии, които желаят да оцелеят, другите просто няма да ги има “.

90% от партиите са партии, които са частен план. Дали на Валери Симеонов, дали на Бойко Борисов. Само Българска социалистическа партия не е по този метод, само че това не значи, че при тях няма също доста токсични увреждания, тъй като тя не се развива в различен политически модел, а се приспособява към действителностите. За да оцелее, ще би трябвало да се почисти. Гражданите ще си върнат всичко това, заключи Живко Георгиев.

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР