Управляващите изпълниха първото си предизборно обещание и закриха специализираното правосъдие.

...
Управляващите изпълниха първото си предизборно обещание и закриха специализираното правосъдие.
Коментари Харесай

Първо изпълнено обещание на кабинета: Парламентът закри спецправосъдието |

Управляващите извършиха първото си предизборно заричане и закриха профилираното правораздаване. То беше закрито със 122 гласа " за " (ПП, Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ, Демократична България и " Възраждане " ) и 75 " срещу " (ГЕРБ-СДС и ДПС).

На второ четене през днешния ден, след 10-часов спор, Народно събрание одобри измененията в Закона за правосъдната власт със 135 гласа " за ", 47 бяха " срещу " - ГЕРБ, Движение за права и свободи и един депутат от Демократична България. Законопроектът бе признат с овации, а депутатите от ръководещата коалиция станаха и на крайници.

" Малка стъпка за индивида, огромна стъпка за човечеството ", съобщи зам.-председателят на Народно събрание Кристиан Вигенин.

" Законът ще се одобри с шампанско, само че ще се приложи със сълзи ", отвърна го Тома Биков в пояснение на негативен избор.

След него на трибуната излезе и Десислава Атанасова, която съобщи, че законопроектът е " нездравословен ".

Правосъдният министър Надежда Йорданова благодари за поддръжката и дебата. Тя посочи, че правосъдната промяна стартира. 

Това е третият опит за закриването на профилираното правораздаване в границите на година, откакто както в 45-ото Народно събрание, по този начин и в 46-ия парламент депутатите не съумяха да трансформират Закона за правосъдната власт, а задачата се трансформира в главен приоритет за кабинета на Кирил Петков.

Промените, а седмица по-късно и.

На изключително съвещание на парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси във вторник законопроектът бе.

Едночасов спор по заглавието: Кой брани " персоналната си компания " и кой избавя " Титаник " от поглъщане?

Очаквано разногласията към закриването на спецправосъдието започнаха още  от заглавието на законопроекта. 

Бившите ръководещи поредно повториха изказванията си против измененията в Закон за съдебната власт - че закриването на спецправосъдието не е правосъдна промяна, че се обслужват ползи на хора с каузи в спецсъдилищата, че магистрати ще бъдат разселвани по страната, а значими проблеми ще потъват. В унисон на устрема за бавене на дебата Анна Александрова от ГЕРБ се скара и на правосъдния министър Надежда Йорданова и я укори, че по време на разискванията в правната комисия тя не е вземала думата задоволително. Йорданова пък ѝ отговори, че е въпрос на политическа просвета да се дава думата на засегнатите страни. След това се направи и опит за продължение на дебата всъщност, само че от ГЕРБ-СДС всеобщо подвикваха от място. Главното настоящо лице още веднъж бе Анна Александрова. Явор Божанков от Българска социалистическа партия разяснява държанието на групата ѝ по този начин:

" Колегите от ГЕРБ безусловно изпаднаха в истерия(...) все едно им закриват персоналната компания ЕООД, а не спецправосъдието. "

Анна Александрова отговори, че не е нервна, само че е прочувствена, когато става въпрос за правилника. Дани Каназирева съобщи, че измененията на Закон за съдебната власт не са правосъдна промяна и атакува Българска социалистическа партия поради тематиката за връщането на хартиените бюлетини: " Това ще стане като с хартиените бюлетини на Българска социалистическа партия - първо закривате, след това ги връщате ", предвижда тя.

" Пренареждате мебелите на " Титаник " като мярка против неговото поглъщане " - с тези думи Любен Дилов разяснява закриването на спецправосъдието.

Доц. Атанас Славов отговори, че през днешния ден в действителност е значима дата и съобщи, че се навършва 1 година от началото на 45-ото Народно събрание (всъщност първото съвещание на 45-ото Народно събрание беше на 15 април - б.а.). Депутатът добави, че тъкмо преди година, в първия работен ден на Народното събрание, Демократична България внесе законопроект за смяна на Закон за съдебната власт, както и за конституционна смяна, която да задвижи правосъдната промяна:

" От една година хората чакат закриване на спецправосъдието. Днес ще го създадем. "

4 часа по-късно и единствено 9 признати оферти

В този жанр продължаваше дебатът, който " по традиция " протичаше по обичания за опозицията метод - тромаво, посредством процедурни хватки и замяна на обвинявания.

Дани Каназирева упрекна ръководещите, че целят да " потопят " каузи за 3 млн. лева. А у Явор Божанков се появи подозрението, че щом някогашните ръководещи непрекъснато приказват за тези 3 млн. лева, то евентуално желаят да ги откраднат. 

Доц. Атанас Славов пък изиска конкретика:

" Нека да кажем 5 имена на разследвани и упрекнати от спецпрокуратурата ", сподели той и добави провалените каузи против Симеон Дянков, Трайчо Трайков, Николай Ненчев, Даниел Митов.

ГЕРБ бави закриването на спецправосъдието с пламенни речи за Борисов

Депутатите от ГЕРБ-СДС направиха опит да забавят закриването на спецправосъдието както с , по този начин и с редица реплики, дуплики и процедурни хватки.

Гласуването се бавеше в допълнение поради предложенията на ГЕРБ за анулация на всеки един от параграфите, които трябваше да се гласоподават поотделно.

Какво плануват измененията?

Според законопроекта, импортиран от Министерски съвет, Специализираният углавен съд, Апелативният профилиран углавен съд, Специализираната прокуратура и Апелативната профилирана прокуратура се закриват. Основен претекст за смяната е ниските резултати на спецправосъдието в битката с корупцията по високите етажи на властта, както и в битката с проведената престъпност. Освен това ръководещата коалиция неведнъж е посочвала, че спецправосъдието се употребява като " бухалка ".

Друга съществена рецензия се появи след митингите от лятото на 2020 година, когато имено от спецправосъдието идваха разрешенията за потребления на СРС-та против протестиращи - с аргумента за готвен държавен протест.

В законопроекта е планувано още анулация на кариерните бонуси за членовете на Висшия правосъден съвет, основния контрольор и инспекторите от Инспектората към Висшия правосъден съвет, административните ръководители и техните заместници. В претекстовете на законопроекта е посочено, че кариерното израстване на магистратите следва да зависи само и единствено от работата им точно като магистрати.  " За " бяха 119 народни представители от ръководещата коалиция, 80 - " срещу " - ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и " Възраждане ", а седем народни представители от ГЕРБ-СДС се въздържаха. 

Какво се случва с започнатите каузи?

Неприключилите досъдебни производства и преписки в Специализираната прокуратура се изпращат на съответните прокуратури по подготвеност до 7 дни след обнародването на закона. Делата на първа инстанция в Специализирания углавен съд, по които не е извършено разпоредително съвещание, в период до 7 дни се изпращат по подсъдност на съответните съдилища. Делата, по които е извършено разпоредително съвещание, ще се гледат в Софийския градски съд от правосъдния състав, провел съвещанието.

Неприключилите до влизането в действие на закона производства пред Апелативния профилиран углавен съд, по които не е извършено закрито или разпоредително съвещание, в седемдневен период от влизането в действие на закона се изпращат по подсъдност на съответните апелативни съдилища.

Съдиите от правосъдните сформира, които не са преназначени в Софийския градски съд, се командироват за присъединяване в разглеждането на делата до приключването на производствата по тях.

Една от главните рецензии на опозицията беше, че започнатите каузи ще бъдат прекъснати със закриването на спецправосъдието и по този начин ръководещите обслужват ползите на лица, против които се водят каузи в спецсъдилищата. Въпреки ясно написаните в проектозакона процедури по започнатите каузи, ГЕРБ и Движение за права и свободи не се отхвърлиха от тази си теза.

Къде отиват съдиите, прокурорите и следователите?

В 14-дневен период от обнародването на промените магистратите могат да подадат заявление до съдийската или прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС), в което да заявят своето предпочитание да бъдат възобновени на длъжността, която са заемали преди назначението си в профилираните съд или прокуратура.

В 30-дневен период от приключването на предходния период съдийската гилдия на Висш съдебен съвет приема решение за откриване на длъжности на съдии в съдилища, съответни на закриваните в Специализирания углавен съд и Апелативния профилиран углавен съд, при отчитане степента на натовареност на съответния съд. В един съд се преназначават до една четвърт от съдиите от закрития Специализиран углавен съд и до една трета от съдиите от закрития Апелативен профилиран углавен съд.

Също в 30-дневен период прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет приема решение за откриване на длъжности на прокурори в прокуратури, съответни на закриваните в Специализираната прокуратура и Апелативната профилирана прокуратура. В една прокуратура се преназначават до една трета от прокурорите от закритата Специализирана прокуратура, надлежно от закритата Апелативна профилирана прокуратура.

След освобождение от длъжността " административен началник " и " заместител на административния началник ", лицата, по тяхно искане, ще се връщат на заеманата преди избора служба на арбитър, прокурор и следовател.

Съдбата на работещите в спецправосъдието също беше измежду забележките на опозицията. Те поддържаха аргумента на магистратите в профилираните съдилища, че в проектозакона е заложено " наложително разселване на съдии по квотен принцип ". 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР