Управляващите готвят реформа, с която ще се премахне сегашната роля

...
Управляващите готвят реформа, с която ще се премахне сегашната роля
Коментари Харесай

Личните лекари скачат срещу реформа, как ще пострадат пациентите

Управляващите готвят промяна, с която ще се отстрани сегашната роля на персоналния доктор, а при здравен проблем ще се търси помощ от експерти по обща медицина. Предложението е част от заложените промени в здравния бранш.

" Реформа не се прави на парче. Мотивът, който е дефиниран, е доста чудноват. Електронното досие оказва помощ, не е нещо, което лекува. Капитационното възнаграждение е сума, която се получава за избран брой пациенти, обезпечава опцията всеки пациент, записан в пациентската листа, да потърси доктор безграничен брой пъти на цена 8 лв.. Ако това стане факт, всички неуместни и нежелани пациенти ще бъдат отказвани, да кажат реформаторите къде ще потърсят здравна помощ ", попита пред Българска национална телевизия доктор Любомир Киров, ръководител на Националното съдружие на общопрактикуващите лекари.

Той прикани да се приказва на хората по кое време да потърсят неотложна помощ, да не е за най-дребните неща, а да има прецизиране.

Вчера от Националното съдружие документално показаха противоречие с предложенията на ръководителя на парламентарната здравна комисия Антон Тонев за промени в модела на доболничната здравна помощ в България.

В посланието до медиите медиците показват, че предложенията ще ощетят финансово персоналните лекари в страната, защото се планува смяна на правилото на заплащане на брой пациент.

Председателят на Сдружението на софийските общопрактикуващи лекари доктор Георги Миндов разяснява, че доста от сътрудниците му са обезпокоени, тъй като виждат една реституция на остарелия вид система.

В забележителна степен общопрактикуващите лекари към този момент са и на пенсионна възраст. Казват, че нямат повече сили да вършат никакви сходни промени, като финансиране, при което 42% се получава за безграничен брой действия, това са така наречен тежки положения, или извънпрофилактичните, диспансерните прегледи.

Доктор Миндов сподели още, че желанията за промени, изразени от доцент Антон Тонев, ще бъдат на процедура неприложими, до момента в който не се изготви ценово остойностяване на лекарския труд.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР