Управляващата в Румъния лява коалиция предизвика поредна вълна от антиправителствени

...
Управляващата в Румъния лява коалиция предизвика поредна вълна от антиправителствени
Коментари Харесай

Дунавската стратегия - вероятна основна тема на Румънското европредседателство

Управляващата в Румъния лява коалиция провокира поредна вълна от антиправителствени митинги с признатите промени в Наказателния кодекс, които съгласно опозицията лимитират битката с корупцията по високите етажи на властта.

Правителството обаче оцеля при опит за избор на съмнение в Народното събрание. Посолствата на Съединените щати, Канада и 10 европейски страни приканиха управляващите в Букурещ да не подкопават върховенството на закона.

Специалният делегат на БНР в Букурещ Георги Василски заяви за изказване на Виктор Негреско, министър по европейските въпроси, че евентуално главната тематика на идното румънско европредседателство ще бъде дунавската тактика. Той счита, че България удачно е сложила въпроса за Западните Балкани и Дунавската тактика е продължение на тази тематика.

Управляващите залагат на политиката на изчакване, сподели още Василски в коментар за събитията в Румъния.  Венецианската комисия упрекна настоящето държавно управление в липса на либерален нрав. Разединената съпротива обаче не може да поеме политическата отговорност за смяна. Не може да консолидира ползите на обществото.

От 1 юли се покачват пенсиите и обществените заплащания. Това незабавно докара намаляване на опциите на опозицията да реагира. Оценено беше като електорален ход, който ще има стопански последствия като повишение на инфлацията, означи още Василски.
 

Целия коментар на Георги Василски чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР