Управляващата полска коалиция се раздвижи. Нейните съставни партии – “Право

...
Управляващата полска коалиция се раздвижи. Нейните съставни партии – “Право
Коментари Харесай

Русия трябва да остави антиевропейските настроения да кипят в Полша

Управляващата полска коалиция се раздвижи. Нейните съставни партии – “Право и правдивост ” на Ярослав Качински и “Суверенна Полша ” на Збигнев Зьобро – се разминаха хубавичко за бъдещето на страната.

Онзи ден Зьобро, който заема длъжността министър на правораздаването и основен прокурор, сподели, че политиката на премиера Матеуш Моравецки заплашва да загуби полския суверенитет. По-конкретно, изказванията на Зьобро се отнасят до въвеждането от Европейски Съюз на по този начин наречения механизъм за обвързване с условия, който слага приемането на средства от общите фондове на Европейски Съюз според от зачитането на върховенството на закона и поддръжката за демокрацията в страните членки.

Европейски Съюз живее с този механизъм повече от две години. Той беше въведен в края на 2020 година след разрешаването на абсурда с Полша и Унгария, които блокираха приемането на бюджета на Европейски Съюз. Блокадата беше протестна мярка и инструмент за битка против възходящата власт на бюрокрацията в Европейски Съюз, която съумя да окаже напън върху националните държавни управления под претекст за липса на народна власт и липса на господство на закона в обособените страни.

Фактът, че консервативните Полша и Унгария бяха първите, с които се разправиха, не е неочакван. Тези страни освен се опълчват на демократичния дневен ред на Европейски Съюз (например абортите в Полша се правят единствено при здравна необходимост), само че и са съществени получатели на финансова помощ. Будапеща и Варшава обаче устояха за малко и откакто изгубиха делото против Европейския съюз в Люксембург, се съгласиха с неизбежното.

Въпреки това финансовата взаимозависимост от Европейски Съюз сигурно натоварва Варшава, която в изискванията на остра военнополитическа и икономическа рецесия на европейския континент претендира да изземе статута на водачество от Германия. Националистическите настроения, съчетани с натрупването на боен капацитет, отличават Полша от Унгария в този смисъл. От това реши да се възползва Збигнев Зьобро, който постоянно предизвика немския канцлер Олаф Шолц, сравнявайки го с Гьобелс, по-късно укорява премиера на страната и формалния му началник в държавното управление в уязвимост и прекалено осъществяване на условията на Европейския съюз.

Зьобро потегли в офанзива през май. В началото на месеца ръководената от него партия реши да се преименува от " Справедлива Полша " на " Суверенна Полша ", което провокира неразбиране у съдружните сътрудници. Още необичайно беше, че обичайно присъстващите представители на партньорската ПиС не бяха поканени на конгреса. Обвиненията против Моравецки в подкопаване на полския суверенитет идеално се вписват в авансово поставения подтекст. Сега Зьобро е този, който желае да играе основната цигулка в полския националистически дневен ред.

Отвън борбата сред Зьобро и Моравецки/Качински наподобява като борба сред болонка и слон. " Суверенна Полша " едвам събира 5% на изборите и заема в пъти по-малко места в представителните органи на властта в Полша и в Европейския парламент от " Право и правдивост ". Но всичко не е толкоз просто. В началото на 2000-те Збигнев Зьобро беше един от съоснователите на “ПиС ”, откъдето беше изтласкан от харизматичния Ярослав Качински. Зьобро се бори за електората на “ПиС ” по същия метод, както за електората на " Суверенна Полша ".

Всъщност и двете десни консервативни партии са на едно и също електорално поле, само че в актуалните действителности на мощна турбуленция на европейския континент една по-радикална позиция получава забележителна поддръжка. Взето е поради и неприятното здраве на Качински, чието завещание Збигнев Зьобро може би чака да поеме.

Интересното е, че Моравецки и Зьобро играят на разнообразни външнополитически стратегии. Първият се хваща за всевъзможни предлози за рецензия към Русия. Именно Полша, дружно с Англия, са страните, които подвигат оптимално залозите в борбата с Русия. Но освен това. Моравецки сподели подготвеност да отговори на всяко изказване на Москва. Като да вземем за пример неотдавнашното изказване на ръководителя на Държавната дума Вячеслав Володин за нуждата Полша да върне земите, които получи с помощта на Съюз на съветските социалистически републики вследствие на Втората международна война, както и парите, вложени от Съветския съюз в развиването на Полша.

Ясно е, че сега не може да става дума за никакви обезщетения - няма правни механизми, а равнището на дипломатически разговор сред двете страни не допуска никакви договорености. Но полският министър председател изведе тематиката на върха на осведомителния дневен ред, в чиято сянка се загуби даже по-ранното искане на Варшава към Берлин за репарации за окупацията на територията ѝ през Втората международна война.

И в този момент Русия даде на Полша нов мотив под формата на разискване на възбраната за пренос на артикули през територията на Руската федерация от полски превозвачи, което ще ги лиши от забележителна част от приходите им. Инициативата беше оповестена в отговор на изземването на съветска благосъстоятелност от Варшава, в това число постройка на посолството.

Зьобро, за разлика от Моравецки, е фокусиран върху европейския вектор на борба. Фокусът на рецензиите му са Германия и Франция, които, като най-големите стопански системи в Европейския съюз, още веднъж и още веднъж сочат на Полша нейното място в общността, поради несъразмерните политически упоритости и финансови запаси. Така Полша, политически насочена към Вашингтон и стопански подвластна от Брюксел, се оказва в неприятна обстановка, която способства за възходящата ентропия на полския политически дискурс и екзалтираност на обществото. Именно Полша може да се трансформира в новото “ужасно дете ” - ролята, която унгарският водач Виктор Орбан опитваше до момента.

Резултатът от битката сред антиевропейски (антигермански) и антируски дискурси в Полша ще окаже въздействие върху цялата политическа архитектура на Европейския съюз. В този смисъл най-хубавата тактика за Москва е да остави полския антиевропейски казан да заври, без да изпуска пара в посока на борба със самата Русия. Понякога е по-добре просто да се гледа.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР