Управляващата коалиция няма промяна по официалната позиция за Северна Македония,

...
Управляващата коалиция няма промяна по официалната позиция за Северна Македония,
Коментари Харесай

Може ли София да свали бързо ветото срещу Скопие? Разделението в коалицията остава

Управляващата коалиция няма смяна по формалната позиция за Северна Македония, разяснява съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов в сряда.

Във вторник вечерта водачите на партиите в обединението са провели среща, на която съгласно неофициална информация са били разисквани политиката към Северна Македония и изборът на нов началник на Българска народна банка.

Иванов разяснява, че не са били обсъждани решения, а " тематиката за ветото и докога да стои то е обект на непрекъсната полемика в обединението ".

" Имаме позиция и сега, в който забележим задоволително учредения да считаме, че българските национални ползи са предпазени, ще можем да осъществяваме българския народен интерес Северна Македония да стартира договаряния с Европейски Съюз ", добави той.

" Очакваме от държавното управление на Северна Македония да покаже подготвеност да извърши настояванията на българския парламент , дефинирани още в рамковата позиция и след това доказани на Консултативният съвет за национална сигурност ".

Рамковата позиция за Северна Македония от 2019 година е изпълнена с червени линии, като македонците също одобриха сходна публична позиция за връзките с България. Според дипломати двете позиции лимитират доста опциите за реглирането на рецесията сред двете страни, само че и в България, и Северна Македония, проверката им е мощно непопулярна.

Иванов повтори и тезата, че Северна Македония би трябвало да се придвижи допустимо най-бързо към Европейски Съюз, само че това не може да стане на цената на българските национални ползи.

В управническата коалиция има ясно разделяне във връзка с Северна Македония. " Продължаваме промяната " и " Демократична България " пазят тезата, че би трябвало да се откри бързо решение, а Българска социалистическа партия и " ИТН " не позволяват никакви взаимни отстъпки по тематиката.

Президентът Румен Радев пък се пробва да наложи мъчно изпълнимото изискване

По-рано тази седмица министър председателят Кирил Петков сподели, че чака, само че към този момент съдружните сътрудници не дават сигнали, че се обрисува смяна на българската позиция.

Публичният коментар на Христо Иванов също бе в тази посока.

Според Кирил Петков " някои от въпросите, които изглеждаха толкоз сложни за превъзмогване, в този момент наподобяват доста реалистични за решение ".

Според неофициална информация държавното управление се пробва да откри решение за пускане на договарянията на Северна Македония през първата половина на годината, само че остава основно държанието на македонските ръководещи.

Правителството на Димитър Ковачевски е умерено и заобикаля провокациите, само че остава твърдо на позицията, че не е склонно на договаряния за " идентичността и езика на македонския народ ", в които са вкарани редица чувствителн тематики.

Допускането на отстъпки към България е мощно непопулярно в Северна Македония и се нападна гневно от опозицията.

Въпреки изказванието на Кирил Петков за прогрес на историческата комисия, тя не заседава постоянно и към този момент няма обществени доказателства за напредъка ѝ.

Идеята на държавното управление на Кирил Петков бе да възстановява връзките със Скопие, като се търсят общите изгоди, и се сътвори атмосфера на доверие. Това би трябвало да отвори благоприятни условия и за пробив по най-спорните въпроси като историята, да вземем за пример.

За задачата към този момент работят пет общи групи, които търсят вероятните общи изгоди сред двете страни в стопанската система, инфраструктурата, културата и други области, само че най-спорните тематики остават.

С военната експанзия на Русия против Украйна, въпросът за евроинтеграцията на Западните Балкани се изостри още повече и поради ползите на Москва в района, на България ще ѝ става все по-трудно да стимулира позицията си.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР