Управляващата коалиция не е застрашена, докато не е нарушено коалиционното

...
Управляващата коалиция не е застрашена, докато не е нарушено коалиционното
Коментари Харесай

Човек на Слави оцени бъдещето на коалицията, има ли заплаха

Управляващата коалиция не е застрашена, до момента в който не е нарушено съдружното съглашение, стана ясно от изказване на Станислав Балабанов от „ ИТН ”, който първи влезе в постройката на Министерския съвет преди свикания ексклузивен съдружен съвет.

Той разяснява още, че би желал да е част от делегацията, водена от премиера Кирил Петков в Киев. „ Искам да пътувам съзнателно, с цел да изключа самичък за себе си всевъзможни спекулации във връзка с войната ”, сподели депутатът от Има Такъв Народ и добави, че партията им ще бъде свободна в избора си.

Лидерите на партиите би трябвало да решат противоречивия въпрос ще изпрати ли България оръжие към Украйна и какви биха били стъпките на властта. От „ Демократична България ” и „ ИТН ” са „ за ” военна помощ за Украйна, а от Българска социалистическа партия – твърдо „ срещу ”.

Премиерът Кирил Петков упорства партийните водачи да реализират консенсус като за тази цел не се отхвърля от концепцията си българска делегация да пътува до Киев, с цел да се вземе осведомено решение.

Преди дни съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов съобщи, че ще внесе наново предлагането България да подкрепи Украйна с оръжие в Народното събрание. " Демократична България " ще се възползва от опцията да предложи точка в дневния ред на първото съвещание на Народното събрание на 4 май и ще сложи точно тематиката за гласоподаване на решенията за военната поддръжка.

Предложение за обезпечаване на оръжейна помощ на Украйна направи и ГЕРБ. От " Продължаваме промяната " оферират даване на " техническа помощ за отбрана " и оповестиха, че ще търсят метод да се доближи до единно решение на сътрудниците в кабинета.

Вчера министър-председателят Кирил Петков разгласи дарителска акция в помощ на Украйна, което провокира разнопосочни реакции.

Лидерът на " ИТН " Слави Трифонов назова концепцията " най-чудовищната нелепост ", а украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба благодари на българския министър-председател за самодейността.

Другата тематика, която се чака да бъде разисквана на съдружния съвет, е визитата на българска делегация в Киев, което е планувано за на следващия ден. В украинската столица делегацията ни ще съобщи каски и бронежилетки, които българското държавно управление е дало обещание на Украйна. Очакванията на премиера са представителите на ръководещата коалиция, които ще пътуват до Киев, да се срещнат с действителната обстановка в Украйна.

Днес стана ясно, че външният министър Теодора Генчовска няма да пътува за украинската столица. В Киев " ИТН " ще бъде представляван от Станислав Балабанов. Тази заран депутатът от " Продължаваме промяната " Калоян Икономов разгласи пред Нова телевизия, че той ще съставлява парламентарната група в делегацията. От " Демократична България " също се чака да се включат във визитата. Този следобяд Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия реши социалистите да не изпращат собствен представител в Киев.

Премиерът Кирил Петков съобщи, че се надява на реализиране на партиен и обществен консенсус преди заминаването.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР