Управляващата ГЕРБ, към която се числи Фандъкова, традиционно в предизборните

...
Управляващата ГЕРБ, към която се числи Фандъкова, традиционно в предизборните
Коментари Харесай

Вечерни новини: ГЕРБ вдига данъците в София, управляващите леко отстъпват от поправката Airbnb

Управляващата ГЕРБ, към която се числи Фандъкова, обичайно в предизборните си стратегии залага на опазване на ниските налози, а в своята столичният кмет не говореше за проекти за покачвания

© Надежда Чипева В сезона на разискването на държавните и локалните бюджети дебатите от ден на ден замязват на политическо танго, като концепциите се прокарват по схемата две напред, една обратно. И в случай че през днешния ден на национално равнище ръководещите отстъпиха леко от фискално обоснованата си концепция за категоризиране на всички жилища, предлагани чартърен през платформи за споделено прилагане като AirBNB, то на локално равнище в София непосредствено се потегли към повишение на налози.

Идеите на кмета Йорданка Фандъкова за повишаване на налозите върху по-стари и мощни коли евентуално също ще срещнат отпор и идващите дни ще са обект на дискусия. Това обаче изцяло притъпи обществения интерес към миналоседмичните драми към болничните макар поведените от синдикатите митинги през днешния ден.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики НАЙ–ВАЖНАТА НОВИНА ДНЕС

Следизборно Фандъкова предлага повишаване на налозите за коли

Какво се случи? Броени седмици след локалните избори, избраният отново кмет на столицата Фандъкова предложи повишаване на налозите върху колите и покупко-продажбите с парцели. София надалеч няма да е неповторима, като в последните седмици такива планове обявиха редица общини, включително и вторият по величина град Пловдив. В началото на ноември финансовият министър Владислав Горанов прикани общините да покачат локалните налози, изключително където приходите не стигат да се устоя инфраструктурата. Управляващата ГЕРБ, към която се числят и Фандъкова, и Горанов, обичайно в предизборните си стратегии залага на опазване на ниските налози, а в своята кметът не говореше за проекти за покачвания. Предложението би трябвало да бъде утвърдено от общинския съвет, с цел да влезе в действие.

Кого визира това? Като цяло препоръчаните промени имат отношение към съвсем всички жители на столицата, само че най-потърпевши ще са притежателите на остарели и мощни коли. Ето и главните детайли:по-новите коли със стандарт Евро 5 и 6 остават със същите коефициенти , само че за по старите и неекологични возила той се подвига: Евро 4 - от 0.8 на 1, Евро 3 - от 1 на 1.1, а за Евро 1 и 2 - от 1.1 на 1.4;покачване ще има и при всички коли с мотори, по-мощни от 99 конски сили, като коефициентът се променя с по сред 0.1 и 0.3 пункта; при кола с под 99 к.с. мотор покачването е с най-много 10 лева за най-старите екостандарти, само че при по-мощни коли покачването може да надвиши 100 лева ;предлага се и повишаване от 2.5 на 3% на налога при прехвърляна на парцели и коли . Защо се прави? Обясненията на Йорданка Фандъкова е, че покачването на налозите е част от цялостната политика за възстановяване на градската среда и за чистотата на въздуха. Тя даде обещание и спомагателните доходи от покачването, при което огромна част от всички 787 хиляди коли, регистрирани в столицата, да се насочат в тези посоки. И въпреки всичко:Концептуално смяната е в вярна посока да полза повече колите, които замърсяват повече . Тя би трябвало да се хареса на сензитивните към екологичните тематики жители. Въпреки това, както и всяко повишаване на налозите, това няма да се одобри добре - в това число и от последователите на ГЕРБ . Вероятно и за това е определен сполучлив миг за анонсирането на непопулярната промяна незабавно след изборите.Досега София точно заради боязън от обществено неодобрение не се решаваше да полза повече старите коли за сметка на новите и по-екологични, които са благосъстоятелност и на по-заможни хора. Все отново не излиза наяве за какво се предлага единствено покачване на налога, а не тласъкът да се разпредели и посредством намаляване на този за дребните и нови коли и по този начин приходът за общината да се резервира.Промененият налог може да е двойно наказване за притежателите на остарели коли , чиято цена също може да се намали - възможните купувачи също ще калкулират по-високия налог, който ще би трябвало да заплащат. Все отново за тях има алтернатива да намерят купувачи в други обитаеми места, където структурата на налога не е такава. ТРИ Пожарна охрана ТРИ
Още от водещите вести от деня в три фрази

Човешка неточност е най-вероятната причина за пожара в " Пирогов ", взел две жертви

Прокуратурата стартира инспекция за случая в " Пирогов " тази нощ, при който гърмеж на кислородна система в една от стаите на Второ вътрешно поделение в болничното заведение умъртви двамата пациенти в нея и наложи евакуация на десетки други . Единият от пациентите е бил с тежка кислородна непълнота и е лекуван с по-голям размер О2, а другият е бил настанен същата вечер, рапортува на съвещанието на кабинета здравният министър Ананиев. Подозренията са, че гърмежът е провокиран от запалена цигара от втория пациент. Сутринта по bTV вицепремиерът Томислав Дончев разяснява, че най-вероятно става дума за " незлонамерена човешка неточност " .

Управляващите с крачка обратно за обектите в Airbnb: По-скоро регистрация вместо категоризация

След като разбуниха духовете с предложение всички стаи и жилища , които се отдават в платформи като Airbnb, Booking и други, да минат през тежката бюрократична процедура по категоризация , през днешния ден създателите му - бившияj вицепремиер Валери Симеонов и Менда Стоянова от ГЕРБ, направиха крачка обратно . Пред публицисти и двамата потвърдиха, че се обмислят и други, по-леки разновидности за регулация и изваждане на обектите " на ярко " - да вземем за пример регистрационен режим , както и контракти с платформите да дават информация към общините и Национална агенция за приходите и да включат туристическа такса в цената на услугата, каквато процедура има в други страни. Предложението за категоризацията, което би засегнало над 3 хиляди обекта единствено в София, бе изненадващо поднесено сред двете четения на закона за бюджета за 2020 година, без да бъде подложено на социална полемика и разумно генерира доста рецензии .

Урсула фон дер Лайен стана първата жена, ръководител на Европейската комисия

Европейският парламент утвърди състава на новата Европейска комисия , която ще бъде управлявана от Урсула фон дер Лайен. Преди гласуването тя даде обещание да работи за неутралитет във връзка с климата в Европа до 2050 година, за отстояване на р олята на Европейски Съюз на международната сцена и акцентира, че няма да има взаимни отстъпки с върховенството на закона . Държавите от съюза се съгласиха новата Европейска комисия да стартира да действа без представител на Англия макар заплахата да се окаже нелегално определена .

СНИМКА НА ДЕНЯ

" Подкрепа " поведе митинга против болничните

Фотограф: Георги Кожухаров
Конфедерацията на труда " Подкрепа " поведе протестното шествие на стотици служащи през днешния ден в центъра на София против проектите на ръководещите първият ден от болничния да не се заплаща, т.е. да е за сметка на работещите. Протестът под наслов " Болните служащи не са нарушители " се организира, макар че още преди седмица след остри публични рецензии министър председателят Борисов разпореди планът да бъде отдръпнат и в този момент общественото министерство обмисля нови хрумвания за ограничение на подправените болнични. Протестиращите имат няколко претенции, само че главните са работодателите да поемат първите пет дни от болничния и да изплащат 100% от възнаграждението вместо сегашните 70%

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Форум на финансовите шефове

EY и " Капитал " сплотяват сили, с цел да обновят Форума на финансовите шефове като платформа на финансовите експерти в България. С история от пет издания в предишното, CFO Forum се завръща със мощна стратегия, значими тематики и хрумвания, които ще разсънят интереса на експертите от финансовата общественост. Сред тематиките, които ще бъдат разисквани на следващия ден в Sofia Event Center, са силите и трендовете, които трансформират специалността на финансовия шеф, по какъв начин фирмите в България напредват в процеса на цифрова промяна, ръководство на цената чрез блокчейн и така нататък Още информация тук.

IN MEMORIAM

Почина артистът Стефан Данаилов

Фотограф: Юлия Лазарова
На 76-годишна възраст си отиде огромният сценичен и кино артист Стефан Данаилов. Той е умрял тази заран в 00.15 ч., оповестиха от Военномедицинска академия, където бе признат с белодробни проблеми при започване на месеца. В последните години той страдаше от съществени здравословни проблеми - паркинсон и сърдечни проблеми, преди време претърпя онкологично заболяване, а през лятото - и интервенция на тазобедрената става.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР