Управляващата дясноцентристка партия Хърватски демократичен съюз(ХДС) печели парламентарния вот в

...
Управляващата дясноцентристка партия Хърватски демократичен съюз(ХДС) печели парламентарния вот в
Коментари Харесай

Управляващата прозападна партия в Хърватия печели изборите. Ще търси мнозинство в парламента

Управляващата дясноцентристка партия Хърватски либерален съюз (ХДС) печели парламентарния избор в Хърватия, само че няма болшинство, сочат предварителните данни на Държавната изборна комисия.

Новината идва няколко седмици след изборите в Словакия, където президентските избори - непосредствен съдружник на словашкия министър председател Роберт Фицо , който суверенитета на Украйна и прикани за мир с Русия.

Ако ХДС резервира властта си в Хърватия, се чака страната да продължи прозападния си курс в поддръжка на Украйна. Досегашният министър председател Андрей Пленкович от ХДС поддържа явен курс към Европейския съюз (ЕС) и НАТО. Същевременно партията е упреквана в корупция.

ХДС ще има 60 депутати в 151-местния хърватския парламент при обработени 97,38% от изборните секции. Това е с шест места по-малко, в сравнение с завоюва партията на предходните избори.

" Това, което е значимо, е, че ХДС за трети следващ път победи безапелационно. От сутринта се захващаме с образуването на ново парламентарно болшинство, с цел да съставим третото си държавно управление ", сподели Пленкович.

Основната опозиционна Социалдемократическа партия (СДП) и нейните съдружни сътрудници получават 42 места. Дясната националистическа партия Отечествено придвижване печели 14 мандата, дясната Мост - 11 мандата, а зелено-лявата платформа Можем – 10 мандата.

В случай че Социалдемократическата партия успее да събере болшинство, това може да даде подтик на партията на идните избори за Европейски парламент и на президентските избори в края на годината.

Президентът Зоран Миланович , който е член на СДП и е кандъдатът за министър председател на партията, се опълчват на помощта за Украйна. Миланович е защитавал и позиции близки до тези до Москва като да вземем за пример, че НАТО е довела до съветската експанзия в Украйна.

ХДС господства политиката на Хърватия от 1991 година насам, когато страната афишира независимостта си от Югославия . Партията ръководи страната, независимо или с съдружни сътрудници, през 26 от 32-те години оттогава до момента.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР