Управлението на Бойко Борисов е изправено пред голямо изпитание днес,

...
Управлението на Бойко Борисов е изправено пред голямо изпитание днес,
Коментари Харесай

Идва ли краят на шоуто на Бойко Борисов?

Управлението на Бойко Борисов е изправено пред огромно тестване през днешния ден, когато в България се организират всеобщи митинги на фона на, която стартира да провокира безпокойствие в Берлин и Брюксел.
В продължение на съвсем два месеца Борисов се изправя пред ежедневни митинги от най-вече млади протестиращи, на моменти десетки хиляди, които настояват, че посредством въздействието си върху правосъдната власт, медиите и апарата за държавна сигурност.
Тъй като инерцията на ежедневните митинги стартира да понижава, стачкуващите желаят да подсилят самодейността през днешния ден с това, което те назовават " Велико национално въстание " против Борисов. Политикът е някогашен пожарникар и телохранител, лоялен на Европейска национална партия - дясноцентристкото политическо семейство, което включва християндемократите на немския канцлер Ангела Меркел.
Протестиращите избраха сряда, с цел да усилят натиска, защото е първият работен ден на българския парламент след лятото и Борисов би трябвало да стартира мощно оспорвано преразглеждане на Конституцията.
В средата на август Борисов отговори на настояванията на протестиращите да подаде оставка, като сподели, че схваща " дълбокото предпочитание за смяна " в България и предложи " рестарт " посредством ревизирана Конституция.
 Блумбърг: Хиляди българи на митинг, до момента в който министър председателят търси поддръжка Блумбърг: Хиляди българи на митинг, до момента в който министър председателят търси поддръжка
Хиляди българи се събраха в проява пред Народното събрание на страната, подновявайки апелите за оставка на премиера Бойко Борисов. Това...
Неговите съперници незабавно помирисаха провалянето и обявиха, че той печели време, като инициира евентуално нескончаем развой, който ще му разреши да се прегрупира. Според тях и няколко от препоръчаните от него промени единствено в допълнение ще подкопаят върховенството на закона в интерес на мафиотските крале, в чиято отбрана е той.
Яростният конкурент на Борисов, президентът Румен Радев, обвързван със Социалистическата партия в страната, се изрече остро за оферти " рестарт ". " Може ли мафията да реформира правосъдната система? Отговорът е не! ", сподели Радев.
В реалност конституционните промени към този момент наподобяват невъзможни, тъй като на Борисов му липсва болшинството от 2/3, належащо в Народното събрание за привикване на Велико национално заседание - нещо като суперпарламент с спомагателни депутати, които могат да преработят Конституцията. В едно от типично двусмислените си обещания за оставка, Борисов даде обещание да се отдръпна, откакто бъде взето решение за образуване на Велико народно събрание - само че има дребна вероятност за това.
Съществува обаче по-непосредствен политически риск, който може да изложи на показ уязвимостта му през днешния ден. За да стартира до пет месеца диспути за Велико национално заседание - нещо, което може да даде на Борисов време да си поеме мирис - той се нуждае от половината гласове в Народното събрание.
Борисов предвижда във вторник, че ще обезпечи 120-те гласа, нужни в 240-местния парламент, и отхвърли догатките, че може да се наложи да подаде оставка. На въпрос на кореспонденти какво ще се случи, в случай че той не обезпечи нужната поддръжка за своите планове за промени, той сподели: " Работа! "
 Euronews: Новата Конституция на ГЕРБ дава порочни механизми в ръцете на Гешев Euronews: Новата Конституция на ГЕРБ дава порочни механизми в ръцете на Гешев
Протестиращите са по улиците на българската столица София повече от 50 поредни дни, настоявайки за оставката на премиера Бойко Б...
Под лупата на Европейски Съюз
Положението с върховенството на закона в България е многостранно и варира от олигархична багра на пейзажа с нелегално строителство до непозволено потребление на сътрудници на държавна сигурност. Най-привличащите вниманието разкрития се концентрират върху степента, до която правосъдната система се употребява за вътрешноолигархични войни и изнудване на предприемачи. Протестиращите упорстват за оставката на основния прокурор Иван Гешев, само че той отхвърля да я подаде.
Провалящото се с години господство на закона в България е поради неналичието на надзор от Европейски Съюз, също като в Полша и Унгария, тъй като Борисов заобикаля всякаква идеологическа война с Брюксел и постоянно се стреми да парадира със своята преданост на европейската сцена към Меркел и Европейската национална партия (ЕНП).
Способността на Борисов да заобикаля интернационалната рецензия обаче се изчерпва, а рецесията в България даже стартира да бие тревожни камбани в редиците на християндемократите на Меркел, от дълго време считани за подкрепящи настойници на партията ГЕРБ на Борисов.
" За мен е ясно, че би трябвало да беседваме съществено с държавното управление на Бойко Борисов, без никакви " в случай че " и " само че ", сподели пред Politico Гюнтер Крихбаум, християндемократ, ръководител на Комисията по европейските въпроси на Бундестага. " Тези неща са неприемливи. Присъединяването на България към Европейски Съюз е обвързвано с ясни задължения и упования, а жителите на България в този момент са излъгани от плодовете на участието в Европейски Съюз. "
 Германски народен представител: Системата в България е пропита от корупция Германски народен представител: Системата в България е пропита от корупция
Борисов се пробва да резервира властта си, доближени нему олигарси управляват медиите, а правосъдната система е подчинена на неговите интер...
Детлеф Мюлер, заместник-председател на групата за политиката на народна власт в Социалдемократическа партия (СПД) в Бундестага, също изрази опасения, че България може да се трансформира в идната Унгария. " Трябва да обърнем повече внимание на страни като България по време на председателството на Съвета на Европейски Съюз ", сподели той. Неговата партия, младши сътрудник в ръководещата коалиция на Меркел, към този момент изрази поддръжка за митингите против Борисов и Гешев.
Нарастващите терзания към България в този момент са забележими и в Европейския парламент. Миналата седмица неговата група за наблюдаване на демокрацията, върховенството на закона и главните права, организира сесия зад закрити врата за България, която проверява тематики като основния прокурор и ролята на еврофондовете в корупцията. Законодателите от групата за наблюдаване желаеха да запазят поверителността на детайлите от съвещанието при закрити врата, само че няколко обявиха обществено, че България заслужава по-внимателна инспекция.
" Не приказваме задоволително за България ", сподели Катарина Барли, социалдемократ, някогашен немски министър на правораздаването, която в този момент е подпредседател на Европейския парламент.
На въпроса дали Европейски Съюз би трябвало да подложи България на същия надзор като Полша и Унгария, немският евродепутат Сергей Лагодински отговори: " Разбира се ".
Партията ГЕРБ на Борисов дефинира групата за наблюдаване като несполучлив опит на евродепутати от опозицията на България да опетнят имиджа на нацията. В изказване депутатът от ГЕРБ Емил Радев сподели, че това е опит за дискредитиране на България поради потреблението на еврофондове за създаване на основна инфраструктура. " Когато атакувате родината си сега на осъществяване на жизненоважни планове и желаете да управлявате, би трябвало да вземете поради следствията ", сподели той.
 Елена Гунчева: Борисов командва Народното събрание с смс-и Елена Гунчева: Борисов командва Народното събрание с смс-и
Държавата се срутва пред очите ни, а демокрацията стана като Йети - всички са чували за нея, само че пък никой не я е виждал действително и на пра...
Ненужна историческа стъпка
Иронично, като се има поради историческата тежест на това, което Борисов се пробва, доста правни специалисти настояват, че няма потребност от Велико народно събрание или конституционна смяна, с цел да се приложат промените в правосъдната система и да се преглежда методът на премиера по-скоро като политическа димка.
Някои от главните опасения са, че новата конституционна рамка ще се стреми да понижи властта на президента - врагът на Борисов - като в същото време не постанова обилни инспекции на всемогъщата прокуратура.
Христо Иванов, някогашен министър на правораздаването и водач на партията за битка с корупцията " Да, България ", се обърна към ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, с цел да изясни гледната си точка.
" Вместо да докара до търсене на отговорност от основния прокурор..., той отстранява даже съществуващите, въпреки и минимални и незначителни инспекции по отношение на неговото предопределение и дейности ", написа Иванов. " Предложената от Борисов " нова Конституция " не е нищо повече от следващ опит за машинация, маневриране и печелене на време и, всъщност, заплашва доста да утежни обстановката. "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР