Управление на миграцията в Европа - въпрос, по който в

...
Управление на миграцията в Европа - въпрос, по който в
Коментари Харесай

Вижте приоритетите на Австрийското председателство

Управление на миграцията в Европа - въпрос, по който в нощта на четвъртък против петък европейските водачи реализираха нежно съглашение на срещата си в Брюксел - това ще бъде приоритет номер едно на ротационното председателство на Австрия на Европейски Съюз, започващо през днешния ден и продължаващо шест месеца, съобщи Агенция Франс Прес.

Това е трето ротационно председателство за Австрия . Тя е избрала за него девиза: " Една Европа, която пази ". Освен горещата тематика за миграцията, по време на австрийското председателство ще би трябвало да бъде реализиран и прогрес в договарянията за бъдещия бюджет на Европейски Съюз - един бодлив проблем, който то наследява.
 
Австрия си слага и за цел да реализира прогрес по въпроса за разширението на Европейски Съюз към Западните Балкани. Постигането на осезаеми резултати обаче ще се окаже мъчно частично поради стартирането на акцията за европейските избори, които са планувани за май следващата година и частично поради боксуващите договаряния с Англия за Брекзит, очакван за края на март 2019 година
 
Миграция
 
Политическата рецесия, подбудена от миграционното предизвикателство, е досие номер едно за австрийското председателство. Този въпрос обаче Виена ще направлява дружно с останалите страни членки. Постигнатото в петък нежно съглашение остава неразбираемо по повод използването му, по-специално по въпроса за отделяне на така наречен платформи за докарване на мигранти, които да са отвън Европейски Съюз.
 
Правителството на австрийския канцлер Себастиан Курц, в което взе участие и крайнодясната Австрийска партия на свободата, пази твърда линия по миграциония въпрос, пледирайки за по-ограничаваща европейска миграционна политика, която да минава по-специално през усилване на отбраната на външните граници на Европейски Съюз. На уеб страницата на австрийското председателство ясно е оповестено, че то ще работи за сигурността. Уточнява се, че Виена ще се бори с противозаконната имиграция, като обезопаси външните граници.

На масата на договарянията е подложен и Дъблинският правилник. Той поверява на страните членки на Европейски Съюз, в които първо е влезнал претендентът за леговище, отговорността за него. От над две години страните членки приказват за промяната му, само че към този момент въпросът не напредва.
 
Малко евентуално е Виена да реализира някакво решение тук. Австрия поддържа страните от Вишеградската четворка - Унгария, Чехия, Полша и Словакия, които отхвърлиха предлагането на Брюксел за разпределение на претендентите за леговище сред страните членки при интервали на миграционна рецесия.
 
Бюджет на Европейски Съюз
 
Друго огромно предизвикателство на австрийското председателство е постигането на прогрес в договарянията по бюджета на съюза за интервала 2021-2027 година Тази седмица Курц сподели, че е допустимо постигането на съглашение в тази тенденция още преди изборите за Европейски парламент.

Преговорите обаче са усложнени поради предложенията за съкращения, направени от Европейската комисия и касаещи средствата за общата селскостопанска политика и политиката за районите. Големите бенефициенти от общата селскостопанска политика, като Франция и Испания, са срещу предложенията и желаят опазване на бюджета на актуалното му равнище. А опцията да се употребяват помощите за районите като средство за политически напън е различен полемичен въпрос сред Брюксел и страните от Източна Европа.
 
Този бюджет е иноваторски и в различен проект. За първи път той ще разреши финансирането на военния потенциал и на инфраструктурата, употребена от армиите и за първи път той дава финансови средства на Европа на защитата.

Разширяване на Европейски Съюз
 
Австрия поради централата си позиция в Европа и своята история пледира за по-голяма интеграция на съседите си от Западните Балкани в Европейски Съюз и показва това като един от целите на ротационното си председателство. Тя упорства, че е значимо страните в съседство на съюза да са постоянни и споделя, че Западните Балкани и Югоизточна Европа са част от Европа във връзка с икономическата политика и политиката на сигурността и са се посочили благонадежден сътрудник по време на миграционната рецесия.

Но има риск Виена да не реализира изключително съответни резултати. Миналия вторник Европейски Съюз реши да стартира договаряния за присъединение с Албания и някогашната югославска република Македония, само че през юни 2019 година и при изискване че те продължат с промените.

Австрия би предпочела договарянията да стартират по време на нейното председателство, само че Франция и Холандия се опълчиха на концепцията това да е преди европейските избори. Австрийското държавно управление обаче счита да съпровожда тези страни в тяхното доближаване с Европейски Съюз, както и да съпровожда и в договарянията за присъединение Сърбия и Черна гора.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР