Управителят на Българска народна банка Димитър Радев говори пред БНТ

...
Управителят на Българска народна банка Димитър Радев говори пред БНТ
Коментари Харесай

Ключова новина за еврото! Говори управителят на БНБ

Управителят на Българска национална банка Димитър Радев приказва пред Българска национална телевизия по настоящи тематики по отношение на лихвите по заемите, Еврозоната и еврото.

Запитан, ще станат ли по-скъпи заемите и ще се вдигнат ли лихвите, той сподели: " Краткият отговор е да. Само че при нас става по-бавно. Защо става по-бавно - тъй като нашата банкова система има доста висока ликвидност.
-->
Това, което ние вършим, е да ускорим тази трансмисия на политиката на Европейската централна банка в България, тъй че тази наклонност на увеличение на лихвите ще бъде осезаема към края на тази година и през идната година. Ще има нарастване на лихвите както по линия на заем, по този начин и по линия на депозит "

На въпрос не закъсняхме ли с разяснителната акция за Еврозоната, Радев показа: " Голяма тематика. Не желая да се връщам към това, което трябваше да създадем през последните две години. Трябваше да стартираме на 1 октомври 2021 година Трябва да се работи, би трябвало да се работи интензивно и Българска народна банка има подготвеност да го направи.

Има към този момент квалифициран много стабилен информативен масив. В него се съдържат рубрики по обособените темпове, клипове, контракти с медиите. Собственост на този масив е държавното управление в лицето на Министерството на финансите. Те би трябвало да кажат " да " и да започва. Очаквам това " да " да го чуем скоро ". 

Управителят на Българска народна банка отговори на критиците, които споделят, че въвеждането на еврото е загуба на национална еднаквост. " Това не е правилно. Първо, това което имаме като паричен режим сега, е в действителност доста рестриктивен, доста безценен паричен режим, в който имаме доста лимитирани принадлежности за деяние.

Ние не можем да дефинираме съществени лихви за задачите на политиката, не можем да участваме с интервенция на открития пазар. Нещо, което ЕЦБ прави. В момента ние сме в положение на един ваятел, на който са дали единствено чука, само че не и длетото. Когато станем част от Еврозоната, ние ще разполагаме и с длетото. Сега работим по дизайна на монетите, имаме единодушие с Управителния съвет.

" Боже, пази България " ще написа на монетата от 2 евро. Такава е традицията. Когато сме възобновили сеченето на монети в действителност този надпис е бил включен в дизайна на монетите до 1943 година ", съобщи още Радев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР