Управителният съвет на Международния валутен фонд е одобрил искането на

...
Управителният съвет на Международния валутен фонд е одобрил искането на
Коментари Харесай

МВФ отпуска 1.3 млрд. долара спешно финансиране на Украйна

Управителният съвет на Международния валутен фонд е одобрил настояването на Украйна за 1.3 милиарда $ в допълнение незабавно финансиране, с цел да може страната да поддържа стопанската система си до момента в който се бори с съветското навлизане, оповестява Reuters.

Средствата ще дойдат от нова стратегия за незабавно кредитиране за справяне с продоволствена рецесия, утвърдена от борда на МВФ предишния месец. Украйна също изиска мониторинг на програмата с присъединяване на борда, с цел да ускори политическия ангажимент и в допълнение да катализира донорската поддръжка, сподели МВФ.

Управляващият шеф на МВФ Кристалина Георгиева приветства решението в Twitter. „ Това е от жизненоважно значение за подкрепяне на катализирането на незабавно нужната донорска поддръжка и за проправянето на пътя за пълноценна стратегия за финансиране. “

В изказване, оповестено по-късно, Георгиева сподели, че държавните управления, които в този момент поддържат Украйна финансово, са дали обещание да подсигуряват, че страната ще може да обслужва съществуващите си задължения към Фонда. Това заобикаля предписание на МВФ, което изисква кредитополучателите да показват резистентност за погасяване на дълга - оценка, която другояче би била малко евентуална поради несигурността към войната и потребностите на Украйна.

Балансът на вероятностите допуска, че има по-високи опасности дългът да бъде нестабилен “, сподели Георгиева.

МВФ съобщи, че войната на Русия против Украйна, почнала на 24 февруари, е предизвикала „ големи човешки премеждия и икономическа болежка “ и предвижда стесняване на брутния вътрешен артикул на Украйна с 35% през 2022 година

Украинският президент Володимир Зеленски благодари на МВФ. Средствата би трябвало да оказват помощ на Украйна да посрещне незабавни заплащания, в това число тези, породени от огромния недостиг от износа на зърнени култури. Допълнителното финансиране също ще изиграе катализираща роля за по-нататъшна финансова поддръжка от другите кредитори и донори на Украйна.

Източникът споделя, че Украйна е получила задоволително финансови гаранции от своите световни сътрудници, с цел да извърши условията на МВФ за резистентност на дълга, с цел да се класира за спомагателни незабавни фондове.

Представители на Фонда би трябвало да се срещнат с украинските управляващи във Вашингтон идната седмица по време на годишните срещи на МВФ и Световната банка. След това представители на Фонда ще пътуват до Виена идната седмица за механически полемики с украинските управляващи по отношение на бюджетните проекти и паричната политика на Украйна, споделиха няколко източника, осведомени с проектите.

Служители на МВФ похвалиха украинското държавно управление и неговата централна банка за ръководството им на икономическите разтърсвания, породени от съветската инвазия в страната през февруари.
Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР