Управата на Университетска болница “Александровска e взела решение да отстрани

...
Управата на Университетска болница “Александровска e взела решение да отстрани
Коментари Харесай

Болница отстрани топ хирург заради дарен му от пациентка имот

Управата на Университетска болница “Александровска ” e взела решение да в профил от служба началника на клиниката по хирургия доцент доктор Манол Соколов за времето до привършване на оповестената от прокуратурата инспекция, почнала след следствие на Нова телевизия за дарено на него жилище в София от стара пациентка. Това излиза наяве от известие от пресцентъра на лечебното заведение.

Случаят, въпреки и с темперамент на частни дарителски връзки сред жители, за жалост визира връзките „ лекар-пациент “, където лекарят е чиновник на болничното заведение, а това от своя страна въвлича и името на Александровска болница в общественото пространство.
-->
Случаят слага въпрос за лекарския морал и неговите граници. За да бъде предпазена тази най-висша лекарска полезност, незабавно след лъчение на журналистическото следствие и последвалите публични реакции в медиите, Изпълнителният шеф на “Александровска ” проф. Атанас Йонков е призовал доцент Манол Соколов да излезе в неплатен отпуск до изясняване на “имотния проблем ”, само че той изрично е отказал. Ръководството на болничното заведение е разпоредило инспекция за определяне дали дарителката доктор Лидия Чакърова е постъпвала в миналото като пациент.

Ситуацията е неприятна за цялото лекарско съсловие, т.е. основава настроения в обществото, че медиците, полагайки грижи за своите пациенти, могат да влязат и в персонални взаимоотношения с тях отвън лечебните заведения. „ Това крие риск да бъде разрушено доверието „ лекар-пациент “ се споделя още в изказването на “Александровска ”. Във връзка с това управлението на университетската болница отстранява доцент доктор Манол Соколов до привършване на следствието по случая.

Твърде неприятно е, че се слага под въпрос всеотдайността на лекарското съсловие и неговият честен и клетвен ангажимент за помощ към нуждаещия се, загърбвайки персоналното улеснение, полза и личен интерес в интерес на болния. “Очакваме сътрудника персонално и обществено да даде пояснения по какъв начин частните му взаимоотношения, включително и като доктор, с дарилата го собственичка, се свързват сега отрицателно с името на болничното заведение ни. “

Осветляването на проблема от прокуратурата и персонално от доцент Манол Соколов ще бъде в интерес на отбраната на престижа на Александровска болница като водещо лечебно заведение и най-стария стожер на университетското обучение в България, приключва известието.

Болна жена е приписала два свои жилището в София - на бул. " Мария Луиза " и в кв. " Лозенец ", на двама лекари против грижи. Нейни близки обаче настояват, че те са я оставили да почине - не са й давали храна и вода, а цялото и тяло е било посинено, заяви Нова телевизия оня ден.

Лидия Чакърова умряла на 1 септември тази година, без никой от роднините ѝ да бъде известен, описа малкия екран. Апартаментите си тя оставила на началника на клиниката по хирургия в „ Александровска болница ” доцент доктор Манол Соколов и кожния лекар доктор Евгения Божикова.

Смъртта на Лидия е установена от общопрактикуващия доктор доктор Иван Минков, с който доктор Божикова живее на фамилни начала. Два дни по-късно тялото на дамата е било кремирано в крематориума в Пловдив, където декларацията за единодушие от правоприемник не е наложителна, твърди още репортажът на Нова телевизия.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР