Употребата на йодирана сол, а не хималайска или други видове

...
Употребата на йодирана сол, а не хималайска или други видове
Коментари Харесай

Близо 400 хил. българи страдат от намалена функция на щитовидната жлеза

Употребата на йодирана сол, а не хималайска или други типове сол, е жизненоважна за раждането на интелигентни деца и за здравето на щитовидната жлеза. Това стана ясно на Практическа конференция на тематика „ Йоден недостиг в България. Бременност и хипотиреоидизъм ”, проведена от Медицински факултет на Софийския университет „ Св. Климент Охридски ” и подкрепена с лектори ендокринолози от Българското сдружение по ендокринология. Тя е част от плана Euthyroid - най-мащабното общоевропейско изследване върху йодния недостиг и обвързваните с него болести на щитовидната жлеза.

Още през 1956 година акад. Иван Пенчев – създателят на ендокринологията в България, дружно с най-известните си възпитаници проф. Папазов, проф. Върбанов и проф. Стайков вършат всеобщ скрининг на един милион българи и откриват, че 50% от популацията има гуша, а 3% е с кретенизъм (6000 души). Този важен здравен и обществен проблем постанова старта на всеобща йодната профилактика в страната. Това се е случило 32 години преди Организация на обединените нации да разгласи йодния дефицит  за  глобален здравен  проблем и да набележи тактики за неговото решение.

Тази година се навършват 60 година, откогато в България се организира държавна политика за превъзмогване на йодния недостиг посредством йодиране на солта за профилактика на болести на щитовидната жлеза и за раждането на здрави и умни български деца. По този мотив Българското сдружение по ендокринология стартира осведомителна акция, чиято цел е да разсъни вниманието на обществото към последствията от йодния недостиг.

Тревожен е фактът, че близо 400 хил. българи , на възраст сред двадесет и осемдесет години имат понижена функционалност на щитовидната жлеза, а 65% от тях го научават за първи път по време на инцидентно присъединяване в  скрининг. „ Друга цел е да отвоюваме от здравната администрация платена от Здравната каса амбулаторна процедура, посредством която незабавно след установяването на бременността дамите с рискови фактори за тиреоидни болести и диабет да се подлагат скрининг за тези болести ”, изясни проф. Борисова – Председател на Българско сдружение по ендокринология и Началник на Клиника по ендокринология и заболявания на обмяната в УМБАЛ Софиямед.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР