Употребата на билки в кухнята е с двойна полза -

...
Употребата на билки в кухнята е с двойна полза -
Коментари Харесай

Пет тайни съставки за здраве и вълшебен вкус

Употребата на билки в кухнята е с двойна изгода - подправя ястията, усъвършенства усета им и способства за поддържане на общото здраве.
 



-  " божествената билка ", която съхранява младостта и хубостта. Той е потребен за обезболяване при мускулни болки, пострадвания, възпаления, подтиква имунната система, защото съдържа флавоноиди и карнозна киселина. Богат е на антиоксиданти и е известно средство за поддържане на младостта и еластичността на кожата. Използва се най-вече в гръцката и италианската кухня.

  Свинско с бяло вино

Необходими артикули: 1 кг свинско (котлети), зехтин - 100 мл, може и олио, розмарин - 2 ч.л., чесън - 4 скилидки, сол, черен пипер - млян на усет, лимони - сокът и кората на 1 брой, бяло вино - към 100 мл, картофи - 4 - 5 броя за гарнитура

Начин на подготвяне: Начукайте месото и запържете за малко. Смесете в купа зехтина с лимоновия сок, пресования чесън, розмарина и разбъркайте. Натрийте добре пържолите със сол и черен пипер и щедро го намажете с ароматната зехтинова примес.

Подреде в тава, покрийте и оставете да престои за към 1 час. Долейте 80 мл бяло вино и сложете да се изпече в умерено загряна фурна. На 20 минута от печенето прибавете авансово почистените и нарязани картофи и доопечете до подготвеност.

- изключителна билка, която е потребна за храносмилателната система, съдържа специфични фитохимикали, които стопират гаденето, употребява се също по този начин и за утешение на нервната система, при главоболие и мигрена. Като фалшификация се ползва освен в ястия като десерти и желета, само че и в питиета.
Домашна лимонада
Необходими артикули: мента - 2 стръка, сироп - ментов 20 мл., тоник

Начин на подготвяне : Ментовите листенца от едното клонче се намачкват в старомодна чаша дружно със сиропа. Добавя се натрошен лед и се долива тоник. Декорира се с другото клонче и резънче лайм.

-  скъпа билка, съдържаща огромни количества витамини, минерали, етерични масла, антиоксиданти. Полезна е при бактериални и гъбични инфекции, сърдечно-съдови болести, вирусни инфекции, диабет, автоимунни болести. Понижава равнищата на неприятния холестерол в организма и е натурален антибиотик. Използва се най-вече в средиземноморската кухня.
Пиле с алено вино
Необходими артикули: 1 пиле (или пилешки бутчета), брашно - 1 ч.ч., чесън - 10 скилидки, алено вино - 150 мл, риган - свеж или изсъхнал, черен пипер, сол

Начин на подготвяне: Сварете за 10 минути пилето. Нярежете го на части. Натрийте частите със сол, черен пипер и риган. Оставете по този начин за 30 минути. Загрейте лой в тиган, оваляйте всяко пърче в брашно и изпържете месото отмерено.

След това ги прехвърлете в йенски съд с похлупак. Добавете накълцания чесън, филиз свеж риган, полейте с виното и сложете да се пече за към 20-30 минути в загрята фурна.

- извънредно прочут като усет в родната кухня. Има високо наличие на монотерпени и флавоноиди, които пазят организма от свободните радикали и канцерогените, употребява се при колики и стомашни неразположения, незаместим е при анемия, защото съдържа доста стоманени соли, приема се при бодърствуване и камъни в бъбреците. Като фалшификация копърът е превъзходен за супи, салати и рибни ястия.
Дресинг с лимон
Необходими артикули: копър 2 връзки, зехтин 100 мл, лимон 1 бр., чесън 1 бр, лимон лайм 0,5 ч.л., сол на усет

Начин на подготвяне: Нарежете на ситно и го разтрийте със сол. Рендосайте лимонова кора върху финно ренде и прибавете към копъра. Сега от лимонът би трябвало да изстискате сока - прибавете го към бъдещия сос. Пресовайте чесъна през пресата. Добавете към пастата. Изсипете зехтина и смесете всичко, до момента в който стане гладка текстура.

  -  " царската билка ". Известен е с изгодите си за здравето - усъвършенства действието на храносмилателната система, облекчава метеоризма, намалява кръвното налягане и извежда от организма непотребните течности. Той не разрешава на кръвта да се съсирва нежелателно, с което е чудесно средство за предварителна защита на тромбози. Идеален е за овкусяване на супи и сосове.
Песто Дженовезе
Необходими артикули: босилек - 75 г, кедрови ядки - 50 г, чесън - 2 скилидки, пармезан - 50 г, зехтин - 100 мл, черен пипер, сол

Начин на подготвяне: Сложете босилека, кедровите ядки и чесъна в пасатор и пасирайте добре. Прехвърлете в купа и прибавете пармезана и зехтина. Разбъркайте и овкусете с черен пипер и малко сол, в случай че е належащо. Сварете паста по желание, прибавете пестото, разбъркайте и поднесете незабавно.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР