УНСС пред фалит Това ще се случи, ако не се

...
УНСС пред фалит Това ще се случи, ако не се
Коментари Харесай

УНСС пред фалит

УНСС пред банкрут

Това ще се случи, в случай че не се обезпечат нужните средства от 10,3 млн. лева, с цел да бъде приключен и оборудван новият образователен корпус на УНСС. Така в навечерието на 100-годишния си празник университетът с близо 22 000 студенти ще изпадне във фактическа несъстоятелност.

Това се твърди в отвореното писмо от Университета за национално и международно стопанство до министър-председателя, министъра на финансите и до министъра на образованието и науката. Необходимо е финансирането да се обезпечи в най-кратки периоди, с цел да се удължи срокът на плана. В противоположен случай ще бъдат изгубени 4,5 млн. лева европейска безплатна помощ, която страната ще се наложи да връща дружно с лихвите, декларират от УНСС. Междувременно от Министерството на финансите обявиха, че ще обезпечат от държавния бюджет до 7,5 млн. лева за новия корпус на УНСС, само че след усвояването на европейските средства.
„ Имаме увещание от министъра на финансите, изразено в писмо от края на 2016 година, че ще бъде дофинансиран планът на УНСС. Този ангажимент към момента е годен. Спорът е дали първо би трябвало да се усвоят средствата от оперативната стратегия и по-късно да се дават средствата от бюджета или противоположното “, разяснява министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

По мотив на декларираното в писмото от ректора на УНСС проф. Стати Статев, че е допустимо запориране на сметките на университета, защото изпълнителят на градежа не желае да продължи да работи, до момента в който не му бъде платено, министър Вълчев сподели, че по случая с УНСС „ имат отношение Министерство на регионалното развитие, МФ и може би МОН в най-малка степен е в този триъгълник “.

От Министерството на финансите потвърждиха към този момент поетия ангажимент за обезпечаване на средства от държавния бюджет в размер до 7,5 млн. лева, само че едвам след асимилиране на ресурса по Оперативната стратегия „ Региони в напредък “ (ОПРР) и до размера на плана, според главния контракт. „ Към сегашния миг плануваните в плана средства в размер на 4,5 млн. лева по Оперативна програма “Регионално развитие” не са усвоени и считаме, че средства от държавния бюджет следва да бъдат предоставени след цялостното асимилиране на безвъзмездната финансова помощ “, показват от МФ. В същото време Министерството на финансите не може да поддържа направеното искане за спомагателни средства от 1,2 млн. лева, които са вследствие от подписано в допълнение съглашение към главния контракт.
 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР