УНСС може да се окаже със запорирани сметки поради неплатени

...
УНСС може да се окаже със запорирани сметки поради неплатени
Коментари Харесай

УНСС пред запор заради неплатени пари от държавата

УНСС може да се окаже със запорирани сметки заради неплатени пари от страната за построяването на нов образователен корпус. За това университетът сигнализира в отворено писмо до медиите.

Причината е, че през 2016 година стартира построяването на нов образователен корпус на УНСС. Договорът, подписан на 7 декември 2016 година, планува неговото строителство да бъде приключено в 30-месечен период, т.е. на 7 юни 2019 година Той  се основава на извоюван конкурс, посредством който се обезпечават 4.5 млн. лева европейско финансиране по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “, както и на ангажимент на 7.5 млн. лева съфинансиране от страна на Министерството на финансите посредством Министерството на образованието и науката – по 2.5 млн. лева за всяка от трите години: 2017, 2018 и 2019 г. 

" Поради обещаното, само че неполучено финансиране от страна на страната, осъществяването на плана беше спряно през 2018 г ", написа управлението на висшето учебно заведение.  

От 19 октомври 2017 година академичното управление алармира с писма за забавянето на финансирането на новия образователен корпус, само че отговор няма. На 16 април 2019 година изпълнителят на плана насочва покана за непринудено осъществяване на настоящите отговорности по плана от страна на УНСС. Нещо повече – има риск сметките на университета да бъдат запорирани, което ще докара до прекъсване на изплащането на стипендиите и помощите на студентите и докторантите, на заплатите на преподавателите и чиновниците.
  " Недоумяваме по какъв начин е допустимо страната да поеме ангажимент към студентите, преподавателите и чиновниците на УНСС и да не го извърши. Още повече, че държавното управление разгласи образованието за собствен приоритет.
С актуалното отворено писмо ние - преподавателите, чиновниците и студентите от УНСС - се обръщаме към господин министър-председателя, господин министъра на финансите и господин министъра на образованието и науката с апел:
Да се обезпечат нужните средства за осъществяване на плана в размер на 10.3 млн. лева, с цел да бъде приключен и оборудван образователният корпус и да не се стигне до фактическа несъстоятелност на най-големия български университет с близо 22 хиляди студенти, и то в навечерието на неговия 100-годишен празник. 

Необходимо е финансирането да се обезпечи в най-кратки периоди, с цел да се удължи срокът на плана. В противоположен случай ще бъдат изгубени 4.5 млн. лева европейска безплатна помощ, която страната ще се наложи да връща дружно с лихвите ", пишат от вуза.
 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР