УНСС беше домакин на най-значимото събитие в историята на европейската

...
УНСС беше домакин на най-значимото събитие в историята на европейската
Коментари Харесай

УНСС създаде университет на бъдещето

УНСС беше хазаин на най-значимото събитие в историята на европейската университетска мрежа ENGAGE.EU досега – разширението на консорциума с още два стопански университета. На публична гала в зала „ Максима “ на университета деветимата ректори на университетите сътрудници подписаха контракта за присъединение на Universitat Ramon Llull (Барселона, Испания) и Hanken School of Economics (Хелзинки, Финландия) към досегашните сътрудници в мрежата на европейските стопански университети – University of Mannheim (Манхайм, Германия), УНСС (София, България), LUISS University (Рим, Италия), NHH Norwegian School of Economics (Берген, Норвегия), Tilburg University (Тилбург, Нидерландия), Université Toulouse 1 Capitole (Тулуза, Франция), WU Vienna University of Economics and Business (Виена, Австрия).



Официални посетители на събитието бяха европейският комисар по нововъведенията, проучванията, културата, образованието и младежта Мария Габриел и министърът на образованието и науката акад. Николай Денков.



Ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров приветства участниците в събитието и акцентира своето удовлетворение, че комисар Габриел е почела събитието: „ Всички ние доста добре осъзнаваме, че сходен тип директни контакти са потребни за всички нас - за създаването на подобаващи политически решения и за по-нататъшното разрастване на Европейската университетска самодейност. Обществените провокации не могат да бъдат решени без университетите, само че и противоположното е правилно. Предизвикателствата пред университетите не могат да бъдат решени без мощната поддръжка на Комисията и държавите-членки “, сподели ректорът.



Проф. Томас Пул, ректор на координиращия университет – University of Mannheim показа ENGAGE.EU и акцентира „ назоваваме се ENGAGE.EU – европейски университет зает с смяна на обществото. Имаме знанията, само че знаем, че има провокации пред нас, мислим за миграцията, за застаряващото население, разпределението на икономическото развиване, а в този момент би трябвало да мислим за енергетика, за дипломация, за сигурност. Очевидно има нови провокации пред нас и аз доста се гордея, че ние в този момент седем университета в консорциума, ще станем девет и ще съвместим напъните си с цел да се оправим и да отговорим на тези въпроси, които са повдигнати от актуалната обстановка и обстановка “.



„ За мен е чест да съм тук, благодаря ви за поканата. Като министър разбирам, че имаме три доста значими функции. Първо, че би трябвало да поддържаме петте български университета, които са членове на разнообразни асоциации и другите два, които са асоциирани членове, това не е елементарно, ние дискутирахме провокациите пред страните и разликите сред тях и че би трябвало да указваме поддръжка с цел да могат нашите пет университета да се усещат удобно “, съобщи министърът на образованието и науката акад. Николай Денков и добави „ втората ни роля е да работим дружно с комисар Габриел, в частност, за изграждане на европейската общественост за научно-изследователска активност. Ние сме цялостни членове на тази общественост и ще дадем своя принос  за изграждане на нашето бъдеще дружно, тъй като българския опит е друг от опита в Германия, в Холандия и в другите страни и аз ви давам обещание, че ще бъдем доста дейни в това. Третата ни роля е също доста значима това е да осъществяваме най-хубавите практики, които са създадени и развити в другите страни и да ги развием и осъществяваме в България “, сподели министър Денков.

В рамките на мероприятието Мария Габриел изнесе лекция на тематика „ Ролята на университетите в зеления и цифровия преход “.

„ Днес ще посрещнем още два университета в ENGAGE.EU. Искаме да ви кажем едно топло „ Добре пристигнали “. Това не е единствено план. С ENGAGE.EU, вие показвате, че вършиме алианс на висшето обучение с общи цели в принос на всички хора, които се образоват. Радвам че съм измежду вас в миг, когато още  два университета ще се причислят към консорциума, сподели Мария Габриел и означи „ знам, че вашата креативност и опит ще дадат добавена стойност за нашата дълготрайна визия.  Може да разчитате на Европейската комисия за поддръжка. На моята твърда поддръжка. Аз правя оценка вашата обща ангажираност. С повишаването на вашият кампус, нарастват и опциите за подвижност. Истинските спечелили от ENGAGE.EU са студентите и откривателите. Вие ще допринесете за изработката на висшето обучение по-силно и по-конкурентноспособно. Заедно вие ще можете да донесете повече стойност на нашето общество. Една такава добавена стойност несъмнено е водещата роля на висшето обучение като бранш в зеления и цифровия преход. Знам, че проектите на ENGAGE.EU включват създаване на точно тези тематики, посредством разнообразни стратегии, които са интердисциплинарни, както на бакалавърската по този начин и на магистърска степен “, подчертава Мария Габриел.



Инициативата „ Европейски университети “ e най-важната и най-мащабната самодейност на Европейската комисия за трансформиране на висшето обучение, науката и нововъведенията в Европа. Нейната цел е основаването на невиждано досега равнище на тясно съдействие сред висши учебни заведения в Европа. ENGAGE.EU е нашият университет на бъдещето – един от общо 41 съществуващи все още Европейски университети. УНСС е основател на ENGAGE.EU дружно с още шест университета от Европа.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР