Университетите вдигат доходите от януари, казва проф. Димитър Димитров, ректор

...
Университетите вдигат доходите от януари, казва проф. Димитър Димитров, ректор
Коментари Харесай

50 милиона за скок на заплатите във вузовете

Университетите подвигат приходите от януари, споделя проф. Димитър Димитров, ректор на УНСС в изявление за вестник " СТАНДАРТ "

- Проф. Димитров, държавното управление ще отдели в бюджета си 50 млн. лв. за увеличение на заплатите на преподавателите във висшите учебни заведения. Това ново решение ли е?
- Това бе показано на среща в сряда сред премиера Бойко Борисов, заместника му Томислав Дончев и просветителния министър Красимир Вълчев, а от страна на Съвета на ректорите - проф. Анастас Герджиков, аз и проф. Христо Белоев. Всъщност тези нараствания са заложени още с измененията в Закона за висшето обучение при започване на годината, където е регламентирана базова основа за заплатите на асистентите. В момента те са доста разнообразни в съответните университети. Варират сред 7000 и малко над 2000 лв.. А основаването на единна основа значи, че би трябвало да бъдат изменени и заплатите на доценти и професори, тъй като в някои висши учебни заведения заплатата е под 1000 лв. за професор, тъй че се постанова да бъдат увеличени и тези прагове. Питаха ме дали това решение е обвързвано с митингите - не, не е обвързвано. Взето е много по-рано.
- Каква би трябвало да стане единната база за асистентска заплата?
- Около 1300 лв., най-малко такива цифри се разискват сега. Оттам нататък стъпката в покачването на заплата на основен помощник, доцент и професор е с по 150-200 лв.. Изисква се за този интервал да се трансформират вътрешните правила, а и да не забравяме, че преподавателите получават добавки за прослужено време и други, тъй че нарастването е по-голямо, в сравнение с наподобява на пръв взор. Това решение за нарастване на заплатите демонстрира и отношението към образованието. Не бих желал да злоупотребявам с точни суми, тъй като всеки университет ще има независимост по какъв начин да ръководи парите си.
- Кога би трябвало преподавателите да получат първото си нарастване?
- Ако няма политически промени и бюджетът бъде гласуван в точния момент, още през януари.
 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР