Университети и колежи в Обединеното кралство започнаха стачка, в която

...
Университети и колежи в Обединеното кралство започнаха стачка, в която
Коментари Харесай

Стачка в 60 британски университета заради вдигнати вноски за пенсии

Университети и колежи в Обединеното кралство започнаха стачка, в която се включиха десетки хиляди лектори и спомагателен личен състав, предава Военновъздушни сили. Причините са понижаване на заплащането, влошаващите се условия на труд и нарастване на пенсионните вноски. Стачката ще продължи 8 работни дни - до 4 декември. Ако не стартират договаряния по настояванията, след Нова година ще бъдат подхванати нови дейности, обявиха от Профсъюза на университетите и колежите.
В стачка са над 60 университета, ще бъдат наранени 1 милион студенти. Повече от 43 600 лектори, техници, библиотекари и различен научен и поддържащ личен състав се включиха в митингите. В Нюкасъл, Бристол и Манчестър даже бяха проведени улични демонстрации в поддръжка на стачкуващите.Синдикатът не приема, че към този момент би трябвало да се заплащат 9,6% от пенсионните вноски, вместо 8% и желае университетите да поемат цялостното нарастване.
Асоциацията на работодателите в университетите и колежите в Обединеното кралство споделят обаче, че към този момент са поели задоволително от нарастването. Те предизвестиха, че с цел да отговорят на актуалните условия на съюза, работодателите " ще би трябвало да отклонят неустойчиви суми пари от други пера с евентуални последствия, в това число за работни места, поддръжка на студентите, закриване на курсове и по-големи размери на класа ".
В допълнение към стачката се плануват и други форми на митинг, когато стачкуващите се завърнат по работните си места. Те да вземем за пример са работа единствено против контракт, отвод да се покриват отсъстващи сътрудници и отвод да се пренасочват лекциите, изпуснати по време на стачката. Университетските управляващи обявиха, че вършат всичко допустимо да бъде минимализиран резултатът от стачката. Това е втора протестна вълна в университетите в границите на по-малко от две години. През февруари предходната година 64 университета бяха парализирани за две седмици.
Повечето от студентите демонстрират схващане към претекстовете на стачкуващите, само че има и такива, които са недоволни, тъй като в последна сметка това се отразява на образованието ми. Грейс е студентка по публицистика:
„ Нямах учащ по дисертацията ми шест седмици, което считам, че се отрази доста на последните ми оценки. Така че не е прелестно това да се повтаря “.
Някои студенти даже желаеха да им се изплатят обезщетения.
Други поддържат преподавателите и чиновниците. Млад мъж да вземем за пример, който е в първата година на бакалавърската си степен съобщи, че поддържа личния състав във връзка с правата на служащите, " времето за стачка не е най-хубавото ".
Вики Блейк от Профсъюза на университетите и колежите обаче отбрани решението за следващата стачка, аргументирайки се с цялостната липса на схващане от страна на университетските управляващи и отвращение пълноценно да договарят.
„ Никой не желае да стачкува, никой не желае да бъде в това състояние. Преговаряме от много време с нашите работодатели, предложили сме различни способи за излизане от тази каша и желаеме те да работят продуктивно с нас. За страдание стигнахме до този миг, че единствения метод да пожелаят да ни чуят, та даже и с принуда, е като излезем през вратата “.
Вики Блейк добави, че парите, които заплащат студентите въобще не стигат до лекторите и помощния личен състав. Че неправилно се основава усещане, че лекторите са доста добре платени, не че няма и такива.
Генералният секретар на профсъюза Джо Гейди съобщи, че „ секторът на висшето обучение е направил доста пари през последните 10 години, само че разноските за личния състав в този интервал са намалели, а изискванията на труд неимоверно са се влошили “.
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР