Уникалната способност на саламандъра да възстановява един или дори два

...
Уникалната способност на саламандъра да възстановява един или дори два
Коментари Харесай

Саламандърът може да помогне за лечението на големи рани при хората

Уникалната дарба на саламандъра да възвръща един или даже два повредени свои крайника е изследвана от австрийски учени, които считат, че разбирането на този механизъм може да помогне за лекуването на огромни рани при хората, писа “Ел паис ”.

Специалисти от Изследователския институт по молекулярна патология във Виена се надяват да схванат генетичния код на тези земноводни. 

Саламандрите са забележителни същества - в случай че загуби пръст, той израства още веднъж. Освен това, в случай че се отреже част от сърце или от гръбначен мозък, тя ще се регенерира. Най-впечатляващото е, че даже може да им порасне още веднъж крайник, отхапан от гладен див звяр.

“Очарована съм от това по какъв начин крайниците им се регенерират “, споделя професор Ели Танака, която учи саламандри в продължение на съвсем две десетилетия. Работата й е фокусирана върху типа аксолотъл (Ambystoma mexicanum). Тя споделя, че всички саламандри, изучавани от хората, “изглежда възвръщат крака “.

В рамките на план с еврофинансиране проф.Танака и екипът й се пробват да разгадаят загадката по какъв начин молекулите командват клетките на раненото създание да се развиват и движат, като по този метод възвръщат целия ​​крайник в верните съразмерност и размер. Подобна регенерация е допустима до рамото и се случва по този начин, като че ли на саламандъра му израства крак за първи път.

Въпреки че към този момент е в областта на научната фантастика опцията на човек в миналото да му порасне още веднъж ръка или крайник, откривателите са на мнение, че саламандрите могат да дадат образец по какъв начин пострадванията при хората да бъдат лекувани по-добре.

След като земноводното остане без крак, на мястото на раната се образува кръвен съсирек. Кожните кафези се придвижват, с цел да покрият потърпевшата част в границите на един ден. След това тъканите стартират да се пренареждат, като първо образуват маса от разнообразни кафези, наречена бластема, която има способността да се трансформира в орган или придатък. Това е изключително значимо при регенерирането на отрязани крака, предава Българска телеграфна агенция. При заздравяването на човешките рани белег се образува от сходни на лепило кафези, наричани фибробласти. 

Танака вижда в откритията си бъдещи изгоди за потърпевши пациенти. Саламандрите и бозайниците обаче се развиват по друг метод.

При бозайниците оформянето на ръка, да вземем за пример, се случва в дребен мащаб в ембриона. Саламандърът е друг. Изглежда, че има пъпка, способна да се развие до ръка на пораснало земноводно.

" Няма да можем да желаяме от човешка клетка да направи това, тъй като тя работи в дребни мащаби ", сподели Танака. " Но може да сме в положение да произведем група човешки стволови кафези, които се регенерират като при саламандъра. "

Това може да бъде извънредно потребно, да вземем за пример, за хора, които страдат от обширни рани от изгаряния. Възстановяването на тази кожа сега не дава на човек потни жлези, космени фоликули и други типове кафези, само че уроците от саламандъра могат да създадат това допустимо, считат експертите. 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР