Уникална модна изложба превзема Париж. Шест от най-изтъкнатите музеи във

...
Уникална модна изложба превзема Париж. Шест от най-изтъкнатите музеи във
Коментари Харесай

Тоалети на Ив Сен Лоран ще бъдат изложени в 6 парижки музея

Уникална фешън галерия завладява Париж. Шест от най-изтъкнатите музеи във френската столица отдават респект на френски дизайнер, с цел да отбележат 60-годишнината от дебютната му сбирка.

Рокли, основани от Ив Сен Лоран, влизат в непрекъснатите сбирки на центъра " Помпиду ", музея " Орсе ", Лувъра и още три парижки музея. Откриването ще е по едно и също време в шестте музея на 29 януари - датата на която 26-годишният Ив Сен Лоран показва първата си сбирка през 1962 година Изложби ще има също в музея " Пикасо ", Музея на актуалното изкуство и музея " Ив Сен Лоран " до 15 май.

Ив Сен Лоран основава жанр, който е безконечен и разрешава на всяка жена да бъде съвременна, само че и да изрази по най-хубавия метод своята характерност. “Най -добрите облекла за една жена са прегръдките на мъж, който я обича. Но за тези, които са лишени от такова благополучие, аз съм отсреща. " През 1983 година тоалети на Ив Сен Лоран влязоха в сбирката на музея " Метрополитън " в Ню Йорк и по този начин той стана първият фешън дизайнер, чиито работи бяха изложени приживе в музей на изкуствата.

В Париж негова огромна ретроспектива беше проведена през 2010 година Докато музеите на изкуствата показват тоалети на Ив Сен Лоран, този на модата излага негови скици. Музеят " Ив Сен Лоран " показва 350 рисунки, определени от дизайнера за последното му ретроспективно дефиле през 2002 година в центъра " Помпиду ". Всяко от събитията ще съчетае творби на Ив Сен Лоран с творбите на художници, в това число Мондриан, Пикасо, Матис, Бонар и Дюфи. Например, в Музея за съвременни изкуства до Феята на електричеството на Раул Дюфи ще стоят окачени няколко ефирни копринени рокли на Лоран.

Междувременно Музей Орсе ще насочи взор към вдъхновението на дизайнера от Марсел Пруст, което се допуска, че черпи за основаването на Le Smoking, първият смокинг за дами, фиктивен по дизайн на Лоран. Началото е на 29 януари, а събитията ще приключат чак на 15 май в Музея на Пикасо.

Пред „ Гаридън “ кураторът на изложбата Муна Мекуар споделя, че галерия от подобен мащаб в никакъв случай до момента не е правена в Париж.

" Смятах, че ще бъде невероятно да накарам толкоз доста музеи да прегърнат нашата концепция, само че всички те демонстрираха забележителен интерес и бяха извънредно въодушевени през цялото време. Това е първият път, в който всички работят взаимно по един план. "

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР