Уникална изложба, посветена на 130 години от рождението на Никола

...
Уникална изложба, посветена на 130 години от рождението на Никола
Коментари Харесай

В Двореца: Никола Танев на път

Уникална галерия, отдадена на 130 години от рождението на Никола Танев, гледаме в Двореца до 28 март. Експозицията е с архивни документи, скици и живописни произведения от фондовете на Националната изложба и от сбирката на Неделин Петров.  Артефактите маркират географията на Таневите пътувания и завръщания - към родното, домашното, добре познатото и постоянно особеното. Няма различен български художник пътувал толкоз, колкото Никола Танев, превръщащ пътешествието в метод на живот. Жизнен, сияен, цялостен с любознание, воля и сила - толкоз друг от постоянно дезориентираните, комплицирани, мрачни, меланхолични съвременници от неговото потомство. За актьора не съществува нищо забавно и почтено за внимание вън от границите на Европа, разяснява кураторът Иво Милев.

За 40 години Танев обикаля Стария свят, като стига най-вече до периферията на Ориента. Преброжда цяла България - Подбалкана, Тракия и Родопите, Черноморието и Добруджа... Пътува всячески: стотици километри пеш, с кон, с муле и катър, с велосипед и автомобил, с военни камиони и обози, с влакове и самолети, с лодка и параходи… Докато пътува, следи, рисува, скицира, живописва, написа дневници, изпраща стотици писма, доста от тях отлично илюстрирани, води подробни образни дневници, фотографира, а след това усърдно реди и надписва фотосите в албуми. Не на вятъра всичко това му служи през дългите, спокойни зимни месеци, когато крои проекти за нови пътувания. Тогава с неговата нормална спътница Миша намират очакване в претърпяното: „ А помниш ли… “

Танев пътува, с цел да вижда, да се учи и образова, да посещава театри, опери, циркове, галерии и музеи. Той пътува, с цел да работи, с цел да демонстрира и продава картините си; пътува, с цел да се забавлява. Понякога пътуването е бягство, опит за започване на чисто, множеството пъти то е радостно, от време на време тъжно връщане към отминалото.

Танев подхваща първото си пътешестване, още преди да приключи гимназия. Все още невръстен, дружно с братчето си Методи с неуредени документи потеглят на път. Дребно, мургаво момче, с багаж, състоящ се от „ Клетниците “ на Виктор Юго, римски и византийски монети, глинени статуетки от неговия „ музей “, блок за изобразяване и цветни моливи - през Лом, Будапеща, Виена, Лозана с последна цел Париж. Рисковано, само че и изпълнено с щастливи случки пътешествиие, направлявано от положителната орис.

Експозицията е съпроводена от албум, допълнен с цитати от спомените на Никола Танев и фотоси от архива на Националната изложба.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР