Унгарското правителство внесе в парламента спорен законопроект с цел установяване

...
Унгарското правителство внесе в парламента спорен законопроект с цел установяване
Коментари Харесай

Кабинетът на Орбан внесе законопроекта за контрол върху научната дейност

Унгарското държавно управление внесе в Народното събрание противоречив законопроект за определяне на надзор върху изследователската активност на националната академия на науките, съобщи ДПА.

Министърът на нововъведенията и технологиите Ласло Палкович внесе законопроекта макар всеобщите рецензии от Унгарската академия на науките и публичните митинги.

Новите правила, които се чака да влязат в действие през септември, плануват финансовият надзор върху изследователските институти на академията да бъде предаден на държавното управление.

Палкович сподели, че измененията ще обезпечат " систематизиране на ресурсите въз основа на резултатите " и ще покачат конкурентоспособността. Критиците упорстват, че все по-авторитарният министър-председател Виктор Орбан в действителност се пробва да посегне на независимостта на научната общественост и да се снабди с лост за въздействие, с цел да смълчава опозиционните възгледи.

 Кабинетът на Орбан внесе законопроекта за надзор върху научната активност
© Bernadett Szabo, Reuters

" Законодателните промени на процедура дават цялостен държавен и политически надзор върху изследователската мрежа ", съобщи неотдавна Унгарската академия на науките. Според нея " това... може да заплаши независимостта на научните проучвания и науката ".

Хиляди хора стачкуваха по-рано в Будапеща против проекта на държавното управление.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР