Унгарският премиер Виктор Орбан смазва опозицията на проведените вчера парламентарни

...
Унгарският премиер Виктор Орбан смазва опозицията на проведените вчера парламентарни
Коментари Харесай

Орбан смаза опозицията на изборите в Унгария

Унгарският министър председател Виктор Орбан смазва опозицията на извършените през вчерашния ден парламентарни избори, като печели четвърти мандат, написа френският в. " Монд ".

Партията на Орбан " ФИДЕС " е получила 53 на 100 от гласовете, а безпрецедентната коалиция на опозицията, надяваща се да го смъкна от власт след 12-годишно ръководство - едвам 35 на 100. Опозиционната коалиция включваше както партии от лявата част на политическия набор, по този начин и крайнодясна групировка.

" Целият свят можа да види, че в Будапеща завоюва патриотизмът. Това е нашето обръщение към Европа: ние не сме предишното, ние сме бъдещето ", акцентира гордо унгарският министър председател пред последователите си, събрали се да отпразнуват успеха му в конферентен център в унгарската столица.

" Ще си спомняме за тази победа, тъй като в никакъв случай не сме имали толкоз съперници, от нашата национална левица, интернационалната левица, брюкселските бюрократи, (американският милиардер от маджарски произход) Джордж Сорос, интернационалните медии и даже украинският президент ", добави усмихнатият Орбан, подложен на рецензии от Володимир Зеленски. Премиерът получи 53,19 на 100 от гласовете, надалеч повече, в сравнение с предсказваха изследванията. Това ще му разреши да резервира и болшинството си от две трети в Народното събрание, отбелязва в. " Монд ". Шестте опозиционни партии получиха 34,95 на 100 от гласовете.

Избирателната интензивност беше 68,7 на 100, близка до върха, маркиран преди четири години, отбелязва френският в. " Фигаро ".

Очевидната победа на Орбан ще му разреши да продължи придвижването към авторитаризъм, като подценява дисидентите и слага под надзор нови браншове от стопанската система, декларира Едит Жгут, специалистка по политически науки в Полската академия на науките, представена от в. " Айриш таймс ". " Унгария наподобява е достигнала точката, оттатък която няма връщане ", акцентира тя. Според нея главният урок е, че обстановката в Унгария е дотам в интерес на Орбан, че промяната на " ФИДЕС " посредством избори е станала съвсем невъзможна.

След началото на съветското настъпление в Украйна, Орбан стартира да показва изборите като избор сред мир и непоклатимост и война и безпорядък. Докато опозицията призоваваше за поддръжка на Киев дружно с Европейски Съюз и НАТО, Орбан, който е някогашен съдружник на съветския президент Владимир Путин, настояваше Будапеща да остане неутрална и да резервира околните си стопански връзки с Москва, в това число като продължи да внасят съветски газ и нефт при преференциални условия, напомня изданието.

Орбан е получил мощен мандат да продължи с външнополитическия си курс и битката си за нова идеологическа класификация в Унгария и Европа, декларира Даниел Хегедуш, специалист от " Германския фонд Маршал " в Берлин, представен от английския в. " Файненшъл таймс ". " Ситуацията ще стане по-трудна ", прибавя той. " Докато трае войната, в случай че Орбан не наложи несъгласие на взаимните дейности на Европейски Съюз, той ще бъде предпазен от противопоставяне. Една безапелационна победа в този момент ще подтикне Европейски Съюз да одобри това като новото статукво: да, общността има властнически страни членки ".

Очакваше се предизборните диспути да преминат под знака на проблемите в унгарската здравна система, след ужасяващо слабата реакция на пандемията - страната записва 5217 жертви на КОВИД на един милион население, отбелязва американското сп. " Тайм ". Това е втората най-тежка смъртност в Европа (след България) - само че вместо това дебатът се концентрира върху рецесията в Украйна.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР