Унгарски опозиционен политик събра 680 000 подписа в подкрепа на

...
Унгарски опозиционен политик събра 680 000 подписа в подкрепа на
Коментари Харесай

Стотици хиляди унгарци поискаха страната да се присъедини към европейската прокуратура

Унгарски опозиционен политик събра 680 000 подписа в поддръжка на апел страната да стане член на Прокуратурата на Европейския съюз (EPPO), която би трябвало да проработи до края на 2020 година Евроскептичното националистическо държавно управление на Виктор Орбан е срещу, тъй като това щяло да ограничи властта на унгарската прокуратура.

Акош Хадази дефинира петицията като форма на митинг. " Сега би трябвало институциите на Европейски Съюз да засилят натиска си над държавното управление, в случай че не желаят парите на европейските данъкоплатци да финансират режим, искрено работещ срещу Европейски Съюз ", цитира думите му " Ройтерс ". Той благодари на 26 000 деятели, помогнали за събирането на подписите, чиято достоверност следва да бъде доказана, добавя организацията.

Подписите в страната с към 10 млн. души население са събиран ис помощна на демократични и леви партии от опозицията.

Орбан и партията му " Фидес " държат Унгария в една група с Полша, Швеция Дания, Ирландия и Англия отвън EPPO. Бъдещата прокуратура би трябвало да е несависима и децентрализирана работа с право да проверява, повдига обвинявания и изправя пред съда по случаи, засягащи бюджета на Европейски Съюз като машинация, корупция и тежки трансгранични Данък добавена стойност закононарушения.

В момента с това се занимават единствено националните прокуратури, само че пълномощията им завършват на границата. Съществуващи институции като Юроджъст, Европол и ОЛАФ нямат право на наказателни следствия.

Орбан, който сложи под контрола на " Фидес " обилни елементи от публичния живот, в това число правораздавателната система и медиите, постоянно е упрекван в корупция, само че основният прокурор Петер Полт не е разследвал никого по високите етажи на властта, напомня " Ройтерс ". Мандатът на Полт, който е политическо предопределение, пристигнало от редиците на " Фидес ", изтича в края на годината.

Според Хадази унгарската прокуратура работи извънредно, с цел да пази Орбан, а не с цел да брани върховенството на закона.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР