Унгария вече не се бори самостоятелно срещу санкциите срещу Русия. Будапеща

...
Унгария вече не се бори самостоятелно срещу санкциите срещу Русия. Будапеща
Коментари Харесай

Обрат! Кой провали новите санкции срещу Русия

Унгария към този момент не се бори независимо против глобите против Русия. Будапеща е намерила своя  " сътрудник в танците "  в лицето на Атина, която в този момент също споделя скептицизма, съгласно петима дипломати от Европейски Съюз, оповестява " Политико ".

Европейски Съюз възнамерява 11-ия пакет от наказания против Москва заради инвазията в Украйна и до момента в който предходните 10 се опитваха непосредствено да изпразнят съветската хазна, сегашният пакет може да бъде ориентиран към други страни, които оказват помощ на Кремъл да избегне комерсиалното ембарго.
-->
Унгария и Гърция обаче сложиха крайник на спирането на пакета заради друга причина: Киев е съставил лист на частни компании, които назовава " спонсори на войната ", в който са включени редица европейски компании.

Тъй като някои маджарски и гръцки компании попадат в листата, двете страни употребяват глобите като лост, с цел да заличат имената на своите компании от листата.

По време на срещата на министрите на външните работи на съюза предходната седмица немският външен министър Аналена Бербок насочи директна рецензия към Унгария по отношение на това, настояват присъстващи дипломати.

На срещата на посланиците на Европейски Съюз Гърция е била в челните редици на полемиката, като се е противопоставила на предлагането за заобикаляне на глобите.

" Гърция повтори, че ако има съответни доказателства за нарушение на глобите, те би трябвало да бъдат показани на вниманието на съответните страни членки на техническо ниво, с цел да бъде това съответно разследвано и по-късно да бъдат подхванати съответните дейности ", съобщи посланик от Европейски Съюз, осведомен с досието.

Той добави, че Атина е декларирала, че посочените в листата компании в действителност не нарушават глобите.

Жозеп Борел, първият посланик на Европейски Съюз, даде обещание да реши казуса със листата. Отговорността в този момент лежи само върху него да беседва с Киев, споделиха двама дипломати.

Тъй като Унгария и Гърция не мърдат, до момента в който фирмите им не бъдат изключени от листата, няма напън да се завърши нещо друго по отношение на глобите, сподели дипломатически източник.

На Будапеща и Атина обаче се гледа друго. Унгария се оказа доста по-трудна заради своята проруска и прокитайска линия, която постоянно пречеше на Брюксел да реализира единогласие по изказванията за Москва и Пекин. Тя също по този начин блокира утвърждението на осми транш от парите на Европейски Съюз за възобновяване на военна помощ за Украйна.

Третият план на санкционния пакет не трансформира доста, написа „ Политико “, който е имал опция да го прегледа.

Той приспособява техническия език по отношение на освобождението на замразени активи и разяснява, че тръбопроводът „ Дружба “ към момента може да придвижва казахстански нефт в Европа. Той добави повече от 50 спомагателни съветски компании, за които управляващите на Европейски Съюз не могат да разрешат трансфер на артикули и технологии с двойна приложимост спрямо предходната версия на плана за наказания.

Германия и други остават скептични по отношение на назоваването и заклеймяването на други страни, с цел да не навредят на дипломатическите връзки или да не накарат други страни, обвинени в улеснение на глобите, да се впуснат в обятията на Русия или Китай.

Остава неразбираемо по кое време отново ще се разисква пакетът от наказания. Очевидно е обаче, че би трябвало да се види краят.

Може да отнеме известно време, до момента в който още веднъж се реализира прогрес по този въпрос.

Френският външен министър Катрин Колона сподели, че пакетът би трябвало да бъде завършен на идващия Съвет по външни работи на 26 юни, няколко дни преди срещата на европейските държавни и държавни ръководители в края на месеца.

Мнозина обаче споделят, че сделката би трябвало да бъде реализирана по-рано, с цел да не се сложи в усложнение Брюксел.

/БГНЕС/
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР