Унгария поиска днес оставката най-висшия представител на ООН по човешките

...
Унгария поиска днес оставката най-висшия представител на ООН по човешките
Коментари Харесай

Унгария иска оставката на шеф в ООН заради критики към Орбан

Унгария изиска през днешния ден оставката най-висшия представител на Организация на обединените нации по човешките права поради „ неприемлива “ и „ неуместна “ рецензия на антиимигрантската изразителност на премиера Виктор Орбан, съобщи Агенция Франс Прес.

„ Очевидно е, че Зейд (Раад) Хусейн би трябвало да подаде оставка. Той не е заслужен за този пост “, съобщи унгарският външен министър Петер Сиярто пред Съвета на Организация на обединените нации по човешките права в Женева. Той назова „ доста неуместни “ рецензиите, които Върховният комисар на Организация на обединените нации за правата на индивида насочи към Орбан по-рано през днешния ден.

При откриването на 37-ата сесия на съвета Зейд Хусейн предизвести, че като цяло се утежнява обстановката със спазването на човешките права по света, само че единственото име, което загатна, бе това на Орбан.

„ Днес, потисничеството още веднъж е на мода. Държавата на сигурността се завръща и фундаменталните свободи са в оттегляне във всеки район на света. Чувството за позор също отстъпва “, сподели Хусейн.

„ Ксенофобията и расизмът в Европа са изоставили всяко възприятие за стеснение, да вземем за пример Виктор Орбан сподели по-рано този месец, че „ не желаеме нашият цвят… да бъде смесван с други “, добави йорданецът.

„ Знае ли се в действителност какво се случва на малцинствата в общества, където водачите се стремят към етническа, национална или расова непорочност? “, запита Хусейн, който към този момент разгласи, че няма да желае втори мандат след приключването на сегашния през август.

Коментарите му разгневиха унгарския посланик №1 Петер Сиярто, който упрекна висшия комисар, че „ съпоставя Унгария с най-лошите диктатури през последния век “.

„ Много е несвоевременно представители на Организация на обединените нации да упрекван страни членки и демократично определени лидери… Това просто е недопустимо “, добави Сиярто. Той възнегодува още, че Зейд Хусейн не останал в залата, с цел да чуе отговора на мненията си към страни членки.

Сиярто остана правилен на твърдата позиция по имиграцията на Орбан, като съобщи, че не е работа на Организация на обединените нации и други интернационалните организации да споделят на Унгария кого би трябвало да пуска в страната или че не би трябвало да криминализира противозаконната имиграция.

„ Нарушаването на границите би трябвало да се счита за закононарушение и да бъде наказвано “, сподели Сиярто.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР