Умората стана много често срещана, благодарение на начина ни на

...
Умората стана много често срещана, благодарение на начина ни на
Коментари Харесай

5 признака, че вашето изтощение е симптом на по-сериозен проблем

Умората стана доста постоянно срещана, с помощта на метода ни на живот. Екстремното безсилие произтича от синдрома на хроничната отмалялост (CFS), комплицирано разстройство, характеризиращо се с продължителна, изтощаваща отмалялост.
Навременната диагноза постоянно е сложна: не съществуват лабораторни или диагностични проби, които да потвърдят синдрома на хроничната отмалялост и редица признаци на CFS могат да имитират други болести като фибромиалгия и меланхолия. Всъщност, 90 % от случаите не са диагностицирани.
Отговорете на въпросите по-долу, с цел да разберете дали вашата изхабеност е симптом на по-сериозен проблем.

1. Изтощени ли сте сте цяла нощ пълностоен сън?
Това е един от основните (и най-разочароващите) съставни елементи на CFS: сънят, даже доста от него, не е ободрителен. Повечето пациенти с разстройство към момента се усещат изцяло изтощени даже и с задоволително количество отмора. Представете си, че спите по най-малко 8 часа на нощ и към момента се чувствате изморени. Ето по този начин наподобява CFS.
Това, което провокира това безсилие, към момента е мистерия, въпреки че някои хора с анамнеза за синдрома на хроничната отмалялост споделят, че развиват признаци директно след вирусна зараза. Някои специалисти считат, че CFS е породена от композиция от фактори, в това число свръхреактивна имунна система и хормонални аномалии.

2. Чувствате ли се като парцал от месеци?
Докато множеството хора са претърпели интервал от няколко дни (или даже седмици), когато просто не могат да уловят чувството за отмалялост, диагнозата CFS идва единствено откакто някой страда от тежко безсилие повече от шест месеца, което доста понижава броя на пациентите. Около една четвърт от популацията се усеща изтощено когато и да е, само че единствено към 5% от тези хора се усещат изтощени повече от шест месеца едновременно.

3. Има ли някаква активност, която ви оставя изцяло изтощени?
Не е нужно повече от малко физическа интензивност или прочувствен стрес за някой, който има CFS, да стане извънредно изтощен. Пациентите са свръхчувствителни към елементарни ежедневни действия (като пътешестване до работното място или, в съществени случаи, даже вървене по стълбите) и може да отнеме дни да се възстановят от дребни количества старания. Ако имате CFS, най-вероятно не посещавате фитнес залата доста постоянно.

4. Имате ли болки?
Това смазващо безсилие не е обвързвано с всички пациенти с CFS - главоболие, мускулна болежка, болки в ставите, подути лимфни възли и болки в гърлото, които могат да бъдат признаци на заболяването. Не е несъмнено какви са аргументите за болките, само че има задоволително проучвания, с цел да се допусна, че хроничното инфектиране в тялото може да бъде обвързвано с CFS, което може да изясни някои от болките.
Ако сте били диагностицирани с други мъчителни положения като фибромиалгия или ревматоиден артрит, само че настоящото Ви лекуване не ви дава облекчение, коства си да говорите с вашия лекар за синдрома на хроничната отмалялост. Забележка: Фибромиалгията постоянно може да се появи дружно с CFS.

5. Имате ли възприятието, че мозъкът ви е блокирал?
Повече от 90 % от пациентите с CFS се оплакват от когнитивни проблеми като постепенно мислене, постепенно четене, нарушение на паметта, или като цяло се усещат като притиснати от мозъчната мъгла. Депресията също е постоянно срещана. Изследванията демонстрират, че CFS може да се асоциира с нарушавания в мозъчните осведомителни мрежи, които биха могли да обяснят когнитивните и умствени проблеми.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР