УМБАЛ „Свети Георги“ е първата болница в България, която се

...
УМБАЛ „Свети Георги“ е първата болница в България, която се
Коментари Харесай

Робот за дезинфекция срещу коронавирус - вече и у нас

УМБАЛ „ Свети Георги “ е първата болница в България, която се снабди с революционен робот за стерилизация против COVID-19. Държавното лечебно заведение у нас го получава безплатно с помощта на поръчка, направена от Европейската комисия. Средствата са по линия на Инструмента за незабавна поддръжка, а устройствата се доставят от датската компания UVD robots, която завоюва търга за незабавна поръчка.

Роботът дезинфекцира за 15 минути общоприета болнична стая благодарение на ултравиолетова светлина и има до 99.9% успеваемост. Освен COVID-19 унищожава голям брой други патогени, предотвратявайки вътреболнични инфекции. С едно зареждане машината може да дезинфекцира над 18 пространства. Дезинфекцията се реализира без човешка интервенция, като по този метод се защищава здравето на личния състав в лечебните заведения.

Освен управлението на болничното заведение на церемонията по приемането на робота участваха представители на посолството на кралство Дания, на компанията снабдител и на българския й дистрибутор.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Ситуацията с разпространяването на новия ковид в Япония...

В бюджета на Европейския съюз са заделени общо 12 милиона евро за закупуване на най-малко 200 робота в лечебни заведения, сподели още ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Цветан Кюланов.

Роботът не измества ежедневните санитарни действия, само че 15 минутна стерилизация с UV светлина може да размени почистването с химикали като перхидрол, да вземем за пример, за което са нужни повече от 2 часа, разясни представителят на компанията снабдител Андре Сондергаард, съобщи БНР.

Очаква се и други лечебни заведения в България да получат от профилираните роботи. За задачата те би трябвало да подадат документи за кандидатстване.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР