Умът ни се състои от няколко основни когнитивни функции -

...
Умът ни се състои от няколко основни когнитивни функции -
Коментари Харесай

Поддържайте ума си във форма с тези упражнения

Умът ни се състои от няколко съществени когнитивни функционалности - внимание, езикови действия, памет, визуално-пространствени умения. Специалистите поучават, че с цел да ги поддържаме във форма, е значимо да ги подтикваме непрекъснато.

В тази връзка ви предлагаме няколко ефикасни извършения за мозъка, които да го държат във форма.

1. Внимание

Вниманието ни е належащо за съвсем всички ежедневни задания. Добре развитата функционалност разрешава да се поддържа централизация макар съществуването на звук и похищение на вниманието, както и да се концентрираме върху няколко действия едновременно.

Можем да подобрим вниманието сиq като променим някои нормални действия. Променяйте маршрута до офиса или реорганизирайте работното си бюро да вземем за пример.

С придвижване на възрастта вниманието може да намалее, което ни прави по-податливи на разпръскване и по-малко ефикасни при осъществяването на няколко задания по едно и също време. Чрез съчетание на действия като слушане на аудиокнига с джогинг или пък изчисление на задания мислено по време на шофиране, стимулирате мозъчната активност.

2. Език

Езиковите действия насочат предизвикателство към способността ни да разпознаваме и разбираме думи, както и да не ги забравяме. Упражненията са потребни и за гладкостта и лекотата на диалект, граматическите умения и речниковия ресурс.

С постоянна процедура можем да разтеглим знанията си за нови думи и доста по-лесно да си припомняме към този момент научени. Например, в случай че нормално четете единствено спортния раздел на избран информативен източник, пробвайте се да прочетете няколко по-задълбочени бизнес публикации или материали от друга по-непозната за вас сфера. Така можете да се запознаете с нови думи. Отделете време, с цел да ги разберете в подтекст. Това оказва помощ да изградите езиковите си умения.

3. За добра памет

Паметта играе решаваща роля за всички познавателни действия, в това число четене, мислене и психическа преценка.

Слушането на музика е прелестно за сетивата, само че може да бъде потребно и за мозъка. Изберете непозната за вас ария и запаметете текста. По този метод се покачва равнището на ацетилхолина, който оказва помощ за построяването на мозъка и подобряването на паметовите умения.

Предизвикайте себе си! Измийте зъбите си с другата ръка, вземете душ или се облeчете в тъмното. Подобни извършения оказват помощ за построяването на нови връзки сред разнообразни нервни връзки на мозъка.

4. Визуално-пространствени умения

За възстановяване на тази когнитивна функционалност пробвайте следното упражнение -подберете в избрана стая 5 детайла и техните локации. Когато излезете от стаята, пробвайте да си ги припомните. Струва ви се прекомерно елементарно? Изчакайте 2 часа и още веднъж се пробвайте да си ги спомните.

Ето още едно потребно умствено упражнение - гледайте право напред и се пробвайте да запомните всичко, което можете да видите както пред вас, по този начин и с периферното зрение. След това предизвикайте себе си да си припомните всичко забелязано и го запишете. По този метод употребявате паметта си и упражнявате мозъка, с цел да се концентрирайте върху заобикалящата ви среда.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР