Улус в Одрин - пазарът наричан популярно петъчния пазар, който

...
Улус в Одрин - пазарът наричан популярно петъчния пазар, който
Коментари Харесай

Затвориха любимия за българите пазар в Одрин

Улус в Одрин - пазарът именуван известно петъчния пазар, който всеобщо се посещава от българите през уикендите, остава затворен до второ разпореждане поради епидемията от ковид, съобщи Българска телеграфна агенция.

Преди две седмици управляващите в Одрин започнаха като епидемиологична мярка затваряне на пазара за две седмици заради сериозното нарастване на случаите на ковид в Одринско спрямо първата вълна на епидемията.

Според здравните специалисти Одрин е измежду най-критичните области в Турция в разпространяването на ковид.

След като изминаха две седмици, пазарът остава затворен до второ разпореждане.

В петък доста български жители пристигнали в Одрин, с цел да пазарят, само че останали сюрпризирани, че пазарът е затворен, писаха локалните медии.

Преди време локални здравни експерти предизвестиха, че напорът от купувачи, основно българи, на пазара в петъчните дни нарушава епидемиологичната мярка за физическа отдалеченост.

Помощник валията на Одрин Али Уйсал уточни, че пазарите, магазините и транспортните средства са най-рисковите за разпространяването на болестта измежду хората, заради което се наложило да затворят и най-големия пазар в града, Улус.

Всъщност петъчният пазар в Одрин е значимо перо за локалните търговци и стопанската система на града и региона.

По данни на одринската Търговско-икономическа палата към 4500 клиенти от България посещавали пазара в петъчните дни преди затварянето.

При всяко идване българите купували артикули по за към 150 евро на човек, което прави 675 хиляди евро (около 6,5 милиона турски лири) дневна облага.

Турският министър на опазването на здравето Фахреттин Коджа заяви нощес за открити нови 29 136 случая на инфектирани с Ковид-19, от които 5203 заболели със признаци, с което общият брой на инфектираните в Турция доближи 1 милион и 809 хиляди.души.

222 са жертвите на ковид в Турция на 12 декември, като общото число на умрелите от месец март насам е достигнало 16 199 души.

Здравните управляващи не оповестяват с числа поотделно положението в другите области на страната.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР